Izrael ide u pravcu uličnih sukoba između ekstremne desnice i porodica zarobljenih u Gazi

Rastuća moć pokreta krajnje desničarskih doseljenika, koji Netanyahu jača i na kraju upada u njegovu zamku, omogućava Ben-Gvirovoj frakciji i drugim krajnjim desničarskim vođama da uvijek dobiju više.

Ben-Gvir tokom konferencije na kojoj se poziva Izrael da ponovno izgradi jevrejska naselja u Pojasu Gaze (Reuters)

Nema sumnje da se slika ministara i zakonodavaca stranaka Likud i Jevrejska moć (Otzma Yehudit), koji ekstatično plešu na prošlosedmičnoj konferenciji o obnovi izgradnje jevrejskih naselja u Gazi i deportovanju njenih stanovnika, savršeno uklapa u “Dvoranu srama” sramotnih slika kojima se hvale nacionalisti, “bibijevci” (misli se na pristalice Benjamina Netanyahua), mesijanci i ratnohuškački rasistički desničari.

Ovim paragrafom izraelski novinar Yossi Verter počeo je članak pod naslovom “Izrael ide ka uličnim borbama između ekstremne desnice i porodica zarobljenika koje drži Hamas”, u kojem je upozorio da dvojica ekstremno desničarskih ministara: ministar finansija Bezalel Smotrich i ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben-Gvir rade na isključenju iz ratne mini vlade njenog člana Bennyja Gantza i preuzimanju njegove fotelje, za šta je rekao da se teren čini sve spremnijim za taj scenarij.

Istakao je da je u središtu pomenute “Dvorane srama” slika optuženog za zločine broj 1, premijera Benjamina Netanyahua, na dan početka suđenja 2020. godine, okruženog ministrima i članovima Knesseta iz svoje stranke kojima su usta zatvorena, osim slika proslave u Knessetu nakon ukidanja zakona o “uslovu razumnosti” u junu 2023, uz napomenu da ova dva događaja predstavljaju objavu rata izraelskom pravosuđu i vladavini prava.

Naglasio je da je nedjeljni mučni prikaz dao međunarodnu dimenziju ovom pitanju, objašnjavajući da se činilo da su se vladini zvaničnici i predstavnici u Knessetu, uključujući mnoge članove vladajuće stranke, radovali dok su učestvovali u ovim demonstracijama, kao da žive u paralelnom svijetu, kada im je curila pljuvačka, a oči blistale dok su se veselili obnovi izgradnje jevrejskih naselja u Pojasu Gaze i raseljavanju više od dva miliona njegovih stanovnika.

On je to prokomentarisao rekavši da će ga veoma uveseliti bojkot i zaustavljanje investicija.

Pisac je dodao kako ne sumnja da je Netanyahu mogao – da je htio – spriječiti ministre Likuda da prisustvuju konferenciji, a da ga je lijepo zamolio, ne bi prisustvovao ni šef Ujedinjene stranke “Torah Judaism”, ministar Yitzhak Goldknopf.

Ali, kako ističe, Netanyahu nema utjecaja na pripadnike stranke Otzma Yehudita i vjerskog cionizma, koji ga, kao što je poznato, preziru i ignoriraju sve što kaže dok rade na ostvarenju svog krajnjeg cilja: regionalnih nemira, vječnog rata i uspostavljanju vjerske države i izolovane nacije poput Sjeverne Koreje.

Rastuća moć desničara

Prema mišljenju autora, lideri dvije krajnje desničarske stranke dijele zajednički cilj: što brže uklanjanje iz vlade Partije nacionalnog jedinstva koju predvodi Gantz. Kada se to dogodi, tražit će mjesto u Ratnom kabinetu, a za sada se čini da sve ide prema planu, kaže Yossi Verter.

Rastuća moć pokreta krajnje desničarskih doseljenika, koji Netanyahu jača i na kraju upada u njegovu zamku, omogućava Ben-Gvirovoj frakciji i drugim krajnjim desničarskim vođama da uvijek dobiju više, ali uskoro će se ova snaga naći u konfrontaciji sa slabim Netanyahuom u kritičnom trenutku, što će se dogoditi ako Hamas prihvati i provede sporazum o zarobljenicima u Parizu, navodi pisac.

Verter je objasnio da bi to dovelo do oslobađanja velikog broja palestinskih zatvorenika, uključujući i pripadnike “elitnih” snaga optuženih da su odgovorni za napad 7. oktobra 2023. godine.

Takav dogovor bi, prema mišljenju Vertera, izazvao političke kontroverze unutar koalicije i u izraelskom javnom mnijenju, jer bi njegove protivnike predvodili Ben-Gvir i Smotrich, dok bi ga neostrašćena javnost u Izraelu i njeni lideri podržali.

No, moguć je i drugi scenarij, a on je da se desničarski ekstremisti sukobe s članovima porodica zarobljenika na ulicama. “Naravno, Netanyahu će to gledati s balkona, trljajući ruke od zadovoljstva”, kako je pisac rekao.

Verter je članak zaključio “jednom od najpodlijih fraza” Benjamina Netanyahua, koju je ponovio pred novinarima u subotu navečer, a koju u uslovima rata samo on može izustiti: “Ja se borim protiv Hamasa, a vi se borite protiv mene”, rekavši da, ko god sebi dozvoli da padne na tako nizak nivo, sposoban je da uradi bilo šta.

Izvor: Agencije