Ispovijesti: Izrael prakticira najžešće vrste torture prema zatvorenicima iz Gaze

Na tijelima oslobođenih zatvorenika vidljivi su tragovi mučenja i premlaćivanja kojima su bili podvrgnuti u izraelskim zatvorima.

Dvojica Palestinaca su Al Jazeeri ispričali detalje hapšenja i mučenja kojem su bili podvrgnuti u izraelskim zatvorima (Al Jazeera / Screenshot)

Određeni broj Palestinaca – koje je izraelska vojska uhapsila u Khan Yunisu i pustila u četvrtak ujutro u Rafahu – potvrdili su da izraelska zatvorska služba prakticira najžešće vrste torture prema zatvorenicima bez obzira na njihove godine.

Na tijelima oslobođenih zatvorenika vidljivi su tragovi mučenja i premlaćivanja kojima su bili podvrgnuti u izraelskim zatvorima u vrijeme trenutnog rata u Pojasu Gaze.

Starac Mahmoud al-Nabulsi ispričao je detalje svog hapšenja i mučenja za Al Jazeerinu agenciju Sanad: “Vojska je ušla u moju kuću u naselju Al-Amal u Khan Yunisu, rekao sam im da sam bolestan i da ne mogu da se krećem. Uhapsili su me i ostavili u jednoj ruševnoj kući. Kasnije su nas sve prebacili u zatvore u Izraelu. Deset dana sam bio u zatvoru, svaki dan su nas tukli i mučili. Nikada u svom životu nisam vidio ovakvo mučenje. Na najgori mogući način su se ophodili prema nama. Da sam ostao u zatvoru još dva dana, bio bih mrtav. Pitali su me o tunelima i zatvorenicima, na što sam odgovorio: ‘Ništa ne znam. Imam 70 godina.’ Četiri dana nam nisu dali vodu. Pred nama su prosipali vodu kako bi nas mučili onako žedne.“

Mučenja, ponižavanja, vrijeđanja…

Oslobođeni zatvorenik Khaled al-Nabris iz Khan Yunisa je rekao: “U toku evakuiranja iz Khan Yunisa, išli smo pored mora. Kada smo prošli kontrolni punkt, uhapsila me izraelska vojska. Sve uhapšene odveli su u zatvore, gdje smo bili podvrgnuti teškom mučenju. Bili smo pokriveni mokrim dekama i tako boravili na velikoj hladnoći i bez vode. Prebacivali su nas s jednog mjesta na drugo. Svako mjesto je imalo drugačiji način mučenja. Oficir bi me udarao po glavi, a kada bih se požalio, udarao bi me još više. Nisam mogao spavati od hladnoće.”

“Pored fizičkog mučenja, slušali smo mnogo ponižavanja, vrijeđanja i slično tome”, dodao je.

U poruci, za koju je rekao da je važno da se prenese svijetu, rekao je: “Postoje mladići koji su izuzetno užasnuti praksama mučenja u zatvorima, oni se podvrgavaju dvostrukoj torturi, jer ih napadaju psi dok spavaju.”

Izvor: Al Jazeera