Iran počinje izgradnju još četiri nuklearne elektrane

Četiri nova postrojenja očekivanog kapaciteta od 50.000 megavata grade se u lučkom gradu Siriku, 1.150 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

Iran ima jednu aktivnu nuklearnu elektranu od 1.000 megavata, koja je pokrenuta uz pomoć Rusije 2011. godine (Reuters)

Iran je počeo izgradnju još četiri nuklearne elektrane na jugu zemlje, očekivanog ukupnog kapaciteta od 5.000 megavata, objavila je u četvrtak zvanična novinska agencija IRNA.

Iran nastoji proizvesti 20.000 megavata nuklearne energije do 2041.

Zemlja ima jednu aktivnu nuklearnu elektranu od 1.000 megavata, koja je pokrenuta uz pomoć Rusije 2011. godine.

Iran, također, gradi elektranu od 300 megavata u naftom bogatoj pokrajini Khuzestan, u blizini zapadne granice s Irakom.

IRNA je citirala Mohammada Eslamija, šefa Iranske atomske agencije, koji je rekao da će biti potrebno do devet godina da se dovrše nove elektrane.

Projekt košta 20 milijardi dolara

U izvještaju se navodi da se četiri nova postrojenja grade u lučkom gradu Siriku na istočnoj obali Irana, 1.150 kilometara južno od glavnog grada Teherana, prenijela je Anadolija.

Nasser Shariflou, šef projekta, rekao je da će projekat koštati oko 20 milijardi dolara i da će otvoriti 4.000 radnih mjesta. Očekuje se da će svaka elektrana koristiti 35 tona nuklearnog goriva godišnje.

Zapad već dugo sumnja da Iran razvija nuklearno oružje, a Iran to poriče, ponavljajući da je njegov nuklearni program fokusiran isključivo na civilnu upotrebu.

Izvor: Agencije