Indijski sud dozvoljava hindusima da se mole u džamiji u Varanasiju

Hinduisti vjeruju da je džamija u sjevernoj državi Uttar Pradesh izgrađena na temelju srušenih hinduističkih hramova.

Džamija Gyanvapi, koja se nalazi u blizini hrama Kashi Vishwanath, u središtu je pravne bitke u Indiji (Reuters)

Sud u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh presudio je da se hindusi mogu moliti u džamiji Gyanvapi iz 17. stoljeća, koja se nalazi u drevnom gradu Varanasiju, rekli su advokati koji zastupaju hinduističke peticije.

Okružni sud u Varanasiju dozvolio je rodbini “sveštenika kojeg je imenovao povjerenički odbor Kashi Vishwanath” da drži molitvu i naložio administraciji da u roku sedam dana napravi potrebne stvari za obavljanje bogoslužnih rituala u jednom od zapečaćenih podruma unutar džamije, rekli su advokati, prenosi Anadolija.

“Molitve će početi za sedam dana”, rekao je Vishnu Shankar Jain, jedan od advokata podnosilaca peticije, novinarima u Varanasiju.

Džamija Gyanvapi, koja se nalazi u blizini hrama Kashi Vishwanath iz 18. stoljeća, sada je u središtu pravne bitke koja je u toku u Indiji.

Džamija je jedna od nekoliko u sjevernoj državi Uttar Pradesh za koju neki hinduisti vjeruju da je izgrađena na temelju srušenih hinduističkih hramova.

Odluka suda uslijedila je nekoliko dana nakon što je Arheološka služba Indije, vladina agencija, zaključila da se “može reći da je postojao hinduistički hram prije izgradnje postojeće strukture”.

Različiti stavovi

Muslimansko tijelo, Odbor Anjuman Intezamia Masjid je, međutim, saopćilo da je to samo izvještaj, a ne konačna odluka.

Nakon Babri Masjida u sjevernom gradu Ayodhya u Uttar Pradeshu, Gyanvapi je još jedna srednjovjekovna džamija na koju polažu pravo hindusi.

Hindusi široko vjeruju da je džamija Gyanvapi izgrađena po naredbi mogulskog vladara Aurangzeba, rušenjem dijela hrama Kashi Vishwanath u 17. stoljeću.

Ranije je tužbu podnijelo pet hinduističkih žena koje su tražile pravo na molitvu u džamiji.

Prošle godine, indijski je sud presudio da zvaničnici mogu provesti naučno istraživanje.

Muslimansko tijelo, Odbor Anjuman Intezamia Masjid, koji upravlja džamijom Gyanvapi, tvrdi da je istraživanje u suprotnosti s odredbama indijskog zakona iz 1991. godine o zaštiti svetih mjesta.

Izvor: Agencije