Farmeri blokirali ulice i podmetnuli požar u Briselu

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cijele Evrope, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara.

Poljoprivrednici u Brisel stigli iz cijele Evrope da protestuju zbog Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora (Reuters)

U Briselu je gotovo 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica, posebno u blizini Evropske četvrti, gdje se očekuju lideri Evropske unije na vanrednom sastanku Evropskog vijeća.

Poljoprivrednici, koji su stigli iz cijele Evrope da protestuju zbog Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Tanjug agenciju Ansa.

Prijavljeni su i drugi slučajevi vandalizma, kao što je bacanje kamenja i paljenje petardi, a saobraćaj je ometen i u okolini Brisela.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ranije u četvrtak ka sjedištu EU-a u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cijene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je predviđen za diskusiju u vezi sa slanjem pomoći Ukrajini.

(Reuters)

“Biće mnogo ljudi… Pokazat ćemo da smo nezadovoljni i to je dovoljno, nije nam cilj da sve rušimo”, rekao je Jean-Francois Ricker, farmer iz južne Belgije i dodao da očekuje između 1.000 i 1.400 vozila na protestu.

Evropski farmeri su u srijedu blokirali više puteva širom Belgije, Francuske i Italije, dok su pokušavali poremetiti trgovinu u velikim lukama i drugim ekonomskim rutama, prenosi AP.

Protesti su imali neposredan utjecaj i Evropska komisija objavila je u srijedu planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste dio zemlje koja nije bila u upotrebi iz ekoloških razloga.

Planove treba odobriti 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

“Samo bih želio da ih uvjerim kako činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih”, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Izvor: Agencije