Postignut dogovor u EU-u, pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura

Mađarski premijer Orban dao je saglasnost i time osigurao jednoglasnu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Čelnici svih 27 država članica Evropske unije postigli su na vanrednom samitu u Briselu dogovor o paketu pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Imamo dogovor. Svih 27 čelnika složilo se o dodatnom paketu podrške od 50 milijardi eura za Ukrajinu unutar budžeta EU-a. To osigurava postojano, dugoročno, predvidljivo finansiranje za Ukrajinu”, objavio je Michel na društvenoj mreži X.

Michel je prethodno poručio da će EU nastaviti da pruža snažnu vojnu pomoć Ukrajini.

“Nakon gotovo dvije godine rata, Ukrajina ostaje i ostat će prioritet. Nastavit ćemo našu snažnu vojnu pomoć”, naveo je Michel na društvenoj mreži X.

Vanredni samit sazvan je kako bi se pokušala pridobiti saglasnost Mađarske. Na posljednjem samitu sredinom decembra 26 članica je postiglo dogovor o pomoći Ukrajini, dok je Mađarska ostala protiv.

Čelnici EU-a javno su proslavili današnji dogovor o finansiranju Ukrajine.

“Izvrsna vijest za sigurnost Latvije i cijele Evrope”, napisala je latvijska premijerka Evika Siliņa.

Petteri Opro, finski premijer, rekao je: “Važno je da idemo naprijed i da podrška Ukrajini i dalje bude snažna kao što je planirano.”

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je dogovor koji su postigli čelnici u Briselu.

“Svaki vaš glas značajan je doprinos našoj zajedničkoj pobjedi”, rekao je Šmigal u poruci na društvenim mrežama, zahvaljujući državama članicama Unije.

Dodao je da je sporazum prikaz “solidarnosti” i “jedinstva” u 27-članom bloku.

Orban optužen za ucjene

Uoči sastanka nekoliko evropskih čelnika napalo je Orbana, optužujući ga za ucjenu i igranje političkih igara koje potkopavaju podršku Ukrajini i ratom razorenoj ekonomiji zemlje.

Porasla je zabrinutost da je javna podrška nastavku ulijevanja novca u Ukrajinu počela jenjavati, iako bi ruska pobjeda mogla ugroziti sigurnost širom Evrope.

“Nema problema s takozvanim pitanjem zamora Ukrajine. Sada u Briselu imamo zamor od Orbana”, rekao je poljski premijer Donald Tusk novinarima u četvrtak.

“Ne mogu razumjeti. Ne mogu prihvatiti ovu vrlo čudnu i vrlo egoističnu igru Viktora Orbana.”

Orban, čelnik EU-a koji ima najbliže veze s Rusijom, ljut je na odluku Evropske komisije da zamrzne pristup njegove vlade nekim fondovima Unije. Izvršna vlast EU-a učinila je to zbog zabrinutosti o mogućim prijetnjama budžetu EU-a, izazvanim demokratskim nazadovanjem u Mađarskoj.

Kao odgovor, Mađarska je stavila veto na izjave u EU-u o nizu pitanja. Orban je, također, napravio problem u NATO-u, blokirajući sastanke na visokom nivou s Ukrajinom donedavno. Budimpešta, također, uslovljava kandidaturu Švedske za članstvo u vojnoj organizaciji.

“Ne želim koristiti riječ ucjena, ali ne znam koja bi druga riječ mogla pristajati”, rekla je estonska premijerka Kaja Kallas novinarima po dolasku u sjedište EU-a, opisujući Orbanovu politiku.

Izvor: Al Jazeera i agencije