Borrell: EU planira pomoć Ukrajini od 21 milijardu eura

Gotovo smo dostigli cilj od 40.000 obučenih ukrajinskih vojnika uz pomoć naše misije u Ukrajini, rekao je šef evropske diplomatije.

Moramo preći s vanrednog režima podrške Ukrajini na dugoročan pristup kako bismo ojačali našu odbrambenu industriju, kaže šef evropske diplomatije Josep Borrell (Reuters)

Zemlje EU-a planiraju ove godine izvojiti najmanje 21 milijardu eura za vojnu pomoć Ukrajini, dok je u prve dvije godine ta pomoć iznosila 28 milijardi eura, poručio je šef evropske diplomatije Josep Borrell, prenosi Tanjug.

Borrell je na konferenciji za novinare, nakon neformalnog sastanka ministara odbrane u Briselu, rekao kako EU očekuje da će do marta ove godine dostići 52 posto svog cilja da pošalje milion granata u Ukrajinu.

Dodao je da će kapacitet za proizvodnju artiljerijskih granata u Evropi do kraja godine dostići 1,4 miliona godišnje, dok sada iznosi gotovo milion.

Borrell je rekao da je postignut dogovor o obuci još 20.000 ukrajinskih vojnika.

“Gotovo smo dostigli cilj od 40.000 obučenih ukrajinskih vojnika uz pomoć naše misije u Ukrajini”, rekao je Borrell i dodao da će time do ljeta biti obučeno ukupno 60.000 vojnika.

Borrell je istakao kako su se EU i države članice prošle godine obavezale da će isporučiti milion artiljerijskih metaka u roku jedne godine, a da je od marta prošle godine do sada isporučeno 330.000 artiljerijskih metaka.

Povećavati proizvodne kapacitete

Dodao je kako očekuje da će do marta ta brojka biti povećana za 200.000 i dostići 524.000, što je 52 posto od postavljenog cilja.

“Do kraja godine planirana isporuka dostići će više od milion”, rekao je Borrell.

Dodao je da je kapacitet proizvodnje povećan za 40 posto od početka rata.

“Kapacitet za proizvonju municije danas iznosi gotovo milion metaka godišnje, ali će do kraja godine dostići 1,4 miliona. Nastavit će se povećavati”, poručio je Borrell.

Istakao je da je tokom sastanka ponovio hitnost postizanja dogovora o daljoj vojnoj podršci Ukrajini, kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Borrell je naveo da je ministre o situaciji na frontu, potrebama i prioritetima Ukrajine izvijestio ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov, koji se uključio videopozivom.

Evropska odbrambena industrija

Kazao je da se nastavlja razgovor o Fondu za pomoć Ukrajini, uoči današnjeg sastanka Evropskog vijeća koje će se baviti najhitnijim potrebama Ukrajine.

Borrell je istakao da je razgovarano i o evropskoj odbrambenoj industrijskoj strategiji i tome kako da se poveća industrijska i tehnološka osnova odbane EU-a uz povećanje industrijskih kapaciteta.

“Moramo preći s vanrednog režima podrške Ukrajini na dugoročan pristup kako bismo ojačali našu odbrambenu industriju”, rekao je Borrell i dodao da su države članice snažno posvećene toj strategiji, koja će biti predstavljena prvo Evropskoj komisiji, a potom i Vijeću EU-a.

Belgijska ministrica odbrane Ludivine Dedonder rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Borrellom da je EU tu da osigura opremu koja je neophodna za neposrednu odbranu ukrajinske teritorije i naroda, ali i da pomogne Kijevu da modernizuje vlastite oružane snage tako da, kada se rat završi, može da nastavi braniti svoju teritoriju.

Ukazujući na brojke koje je iznio Borrell, kada je riječ o pružanju pomoći Ukrajini na kratak i dug period, ona je ocijenila da one govore o posvećenosti EU-a u podršci Ukrajini.

“Cifre ne lažu”, rekla je.

Izvor: Agencije