Ukrajina se suočava s manjkom protivzračnih navođenih projektila

Zemlja se uvelike oslanjala na vojnu i novčanu pomoć zapadnih saveznika od invazije u februaru 2022, ali političke prepirke odgodile su isplate velikih paketa pomoći u ovoj godini.

Ukrajini nedostaje protuzračnih vođenih projektila gotovo dvije godine nakon ruske invazije (EPA)

Ukrajini nedostaje protivzračnih vođenih projektila gotovo dvije godine nakon ruske invazije, rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat, prenosi Hina.

Zemlja se uvelike oslanjala na vojnu i novčanu pomoć zapadnih saveznika od invazije u februaru 2022, ali političke prepirke odgodile su isplate velikih paketa pomoći u ovoj godini.

Ihnat je na ukrajinskoj televiziji rekao da je Ukrajina upotrijebila “znatnu rezervu” projektila braneći se od nedavnih napada te dodao: “Jasno je da imamo manjak protivzračnih vođenih projektila.”

Rusija je pojačala napade projektilima i bespilotnim letjelicama na Ukrajinu u proteklih nekoliko sedmica, ispalivši stotine projektila i bespilotnih letjelica na ukrajinske gradove daleko iza ratišta, rekli su ukrajinski dužnosnici.

U zadnjem napadu ove sedmice, Rusija je ispalila 51 projektil različitih vrsta, pri čemu su poginule najmanje četiri osobe i pogođena je civilna infrastruktura, rekli su.

Ukrajina ovisi o zapadnim opskrbama

Ukrajina je rekla da je oborila 18 ispaljenih krstarećih projektila, što je mnogo niža stopa presretanja nego inače. Ukrajinski dužnosnici pripisali su to velikom broju balističkih projektila koje je ispalila Rusija jer ih je teže presresti.

Ihnat je rekao kako se nada da će se kašnjenja zapadnih paketa pomoći uskoro riješiti jer Ukrajina ovisi o zapadnim opskrbama ne samo municijom za protivzračnu odbranu.

“Danas imamo sve više zapadne opreme i, u skladu s tim, treba joj održavanje, popravak, ažuriranje, nadopunjavanje i odgovarajuća municija”, rekao je.

Zastupnik Jehor Černev rekao je ukrajinskoj televiziji da će vlada raspravljati o tome kako ojačati svoju protivzračnu odbranu na sastanku sa svojim NATO saveznicima ove sedmice.

Ukrajinski dužnosnici upozorili su da Rusija gomila projektile za nove napade tokom kritičnih hladnih mjeseci, nadajući se da će nanijeti više štete energetskoj mreži nakon što su zračni udari uzrokovali česte nestanke struje prošle zime.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada