Zastupnik u Knessetu pridružuje se tužbi Južne Afrike protiv Izraela u Hagu

To je moja ustavna dužnost prema izraelskom društvu i svim njegovim stanovnicima, napisao je Ofer Cassif.

Zastupnik u izraelskom Knessetau ispred stranke Demokratski front za mir i jednakost Ofer Cassif (Anadolija)

Izraelski zastupnik u Knessetu Ofer Cassif saopćio je da se pridružuje tužbi Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, optužujući vladu Benjamina Netanyahua da poziva na “etničko čišćenje” i genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Prema onome što je u ponedjeljak objavio izraelski list Yedioth Ahronoth, više od 200 Izraelaca, uključujući Ofera Cassifa, zastupnika u Knessetu ispred stranke Demokratskog fronta za mir i jednakost (Hadash-Ta'al), potpisalo je peticiju kojom žele podržati tužbu Južne Afrike i predat će je Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

U tekstu peticije, za koju se očekuje da će biti dostavljena sudu sljedećeg četvrtka, stoji: “Materijali koji se pojavljuju u tužbi su užasni i vjerodostojni. Izrael zaista poduzima sistematske i temeljite mjere za eliminaciju, izgladnjivanje, zlostavljanje i raseljavanje stanovništva Gaze. Provodi politiku brisanja mogućnosti za život, što vodi u genocid. Sistematski ubija široke slojeve stanovništva u Gazi, uključujući ugledne članove akademske zajednice, pisce, doktore, medicinsko osoblje, novinare i obične građane.”

U peticiji se dodaje: ”U svjetlu gore navedenog, željeli bismo dodati svoj glas – kao građani Izraela – tvrdnjama iznesenim u tužbi koju je Južna Afrika podnijela Međunarodnom sudu pravde u Hagu, u nadi da će naš glas pomoći da se donese odluka koja će dovesti do momentalnog okončanja rata.”

Cassif je u nedjelju napisao objavu na svom nalogu na platformi X u kojoj kaže: ”To je moja ustavna dužnost prema izraelskom društvu i svim njegovim stanovnicima, a ne prema vladi čiji članovi i koalicija pozivaju na etničko čišćenje, pa čak i na stvarni genocid.”

“Oni su ti koji su nanose štetu zemlji i narodu, i oni su ti koji su naveli Južnu Afriku da se obrati Hagu, a ne ja i moji prijatelji. A kada vlada radi protiv društva, države i njenih građana, posebno kada ih žrtvuje i u njihovo ime čini zločine na oltaru očuvanja svog postojanja, moje je pravo, pa čak i dužnost da upozorim i učinim sve što mogu u okviru zakona da to zaustavim”, dodao je.

Demonstracije protiv rata

Etički komitet je 18. oktobra odlučio suspendirati Cassifa iz Knesseta na 45 dana i oduzeti mu plaću na dvije sedmice zbog njegovih izjava protiv Izraela tokom rata i riječi da “Izrael želi ovo nasilje. Svi zagovarači mira moraju udružiti snage i tražiti od Izraela da odmah okonča okupaciju.”

Cassif je 23. decembra učestvovao u demonstracijama protiv izraelskog rata u Gazi, a tom prilikom je objavio na platformi X: “Čak i po kišnoj noći, povećava se ljudska i društvena posvećenost. Trenutni prekid vatre i sporazum o razmjeni zarobljenika jedini su način da se spase ljudski životi, i to je apsolutno najviša vrijednost.”

Također je učestvovao i u drugim demonstracijama 6. januara, tokom kojih je nosio transparent na arapskom i hebrejskom jeziku na kojem je pisalo: ”Opiremo se okupaciji.”

“Naša savjest vrišti dok se broj žrtava povećava. Razmjena zarobljenika i talaca, okončanje rata i političko rješenje koje donosi pravedan mir sada su nužnost”, napisao je u objavi.

Važno je napomenuti da je Južna Afrika početkom januara ove godine podnijela tužbu pred Međunarodnim sudom pravde, optužujući Tel Aviv da je počinio ”zločine genocida” u Pojasu Gaze, u kojem se vodi žestok rat više od tri mjeseca.

Glasnogovornik izraelskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je u nedjelju navode u medijskim izvještajima u vezi s namjerom Izraela da pošalje bivšeg sudiju izraelskog Vrhovnog suda Aharona Baraka da učestvuje u vijeću koje će saslušati optužbe pred Međunarodnim sudom pravde koji će razmatrati slučaj.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odobrio je da se 87-godišnji Aharon Barak, koji je preživio holokaust, imenuje u vijeće izraelskih sudija.

Od početka operacije Potop al-Aksa Izrael vodi razorni rat protiv Gaze, koji je do sada odnio živote 22.835 Palestinaca, a 58.416 ih je ranjeno, uglavnom žena i djece. Ovaj rat je prouzrokovao ogromno razaranje infrastrukture i izazvao nezapamćenu “humanitarnu katastrofu”, prema palestinskim i međunarodnim izvještajima.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada