Turski mediji: Ovo je pet najistaknutijih neuspjelih i sramnih operacija Mossada

U izvještaju na web-stranici ‘Independent Turkish’ Mossadu se pripisuju mnogi skandali i neuspjeli pokušaji atentata, koji su Izrael suočili sa mnogim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Mossadov pokušaj da ubije istaknutog vođu Hamasa, Khaleda Mashala, završio je mizernim neuspjehom (Reuters)

U izvještaju na web-stranici “Independent Turkish”, Mossadu se pripisuju mnogi skandali i neuspjeli pokušaji atentata, koji su Izrael suočili sa mnogim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Khaled Mashal

Slučaj istaknutog zvaničnika Hamasa, Khaleda Mashala, navodi se kao jedan od najistaknutijih Mossadovih neuspjeha.

Uprkos postojanju mirovnog sporazuma između Jordana i Izraela, Mossadovi kidoni (ubice) krenuli su da ubiju Mashala, koji u to vrijeme nije bi na vodećoj poziciji unutar pokreta. Kada je Mossadov tim stigao u Jordan u septembru 1997. godine, premijer Izraela bio je Benjamin Netanyahu, izabran na tu poziciju nekoliko mjeseci ranije.

Na spomenutoj web-stranici navodi se da je Netanyahu želio da operacija bude tajna, pa je jedan od naučnika koji rade za Mossad predložio da upotrijebe novi otrov, koji ubija pri kontaktu i ne može se otkriti obdukcijom. Prijedlog je prihvaćen.

Međutim, operacija je propala i agente je uhapsila jordanska policija. Neuspjeli pokušaj atentata izazvao je pometnju između vlada Izraela i Jordana, a odnosi između dvije zemlje postali su napeti.

Yossi Cohen

Australijski biznismen James Packer dao je kćerki Yossija Cohena, tadašnjeg šefa Mossada, vjenčani poklon od 20.000 dolara, a zatim joj preko vlade UAE dao garanciju za visoko plaćeni posao u Dubaiju.

Turski mediji navode da Cohen nije brinuo samo o svojoj kćerki, što ga je dovelo u nevolje, posebno kada su se proširile vijesti o njegovoj tajnoj vezi sa stjuardesom.

Bivši šef Mossada, Yossi Cohen (Reuters)

U jednom izvještaju koji je objavljen 2021. godine navedeno je da je Cohen odao državne tajne stjuardesi s kojom je tada bio u vezi. Slao joj je pisma – prema riječima Shekera – u kojima je oslovljavao sa „moja princezo“ i „moja ljepotice“, zbog čega je ovaj vikao na šefa Mossada: „Ti sada uništavaš jednu porodicu.“ Sheker je, također, prenio neke detalje o Cohenovom stilu upravljanja Mossadom.

Cohen je odbacio ove optužbe i rekao da nikada nije iznio nikakve sigurnosne tajne ili informacije koje ne bi trebalo dijeliti.

Ubistvo marokanskog konobara

Agenti Mossada namjeravali su uhvatiti Alija Hassana Salameha, vođu organizacije Crni septembar, jer su ga smatrali odgovornim za teroristički čin nad izraelskim timom, počinjen tokom ljetnih Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine

Glavni skandal Mossad je napravio u Norveškoj kada je ubio marokanskog konobara Ahmeda Bouchikhija vjerujući da je on Ali Hassan Salameh.

Neki Mossadovi pokušaji atentata završili su neuspjehom (Al Jazeera)

Michael Harari, obavještajac Mossada, i neki agenti iz njegovog tima uspjeli su pobjeći, ali je šestero njih norveška policija uhapsila pod optužbom za ubistvo.

Agenti su na sudu iznijeli sramne detalje o Mossadovim tajnim aktivnostima i metodama atentata.

Ubistvo Salameha i mnogih civila

I nakon pet godina od skandala u vezi sa ubistvom marokanskog konobara Ahmeda Bouchikhija, Mossad je jurio za Alijem Hassanom Salamehom.

Izraelci su 22. januara 1979. unajmili Volkswagenov automobil, napunili ga eksplozivom i postavili na cestu u Bejrutu kojom je Salameh često prolazio.

Kada je Salamehov Chevrolet došao do Volkswagena, eksplodirao je uz pomoć radio-uređaja. U eksploziji su poginuli Salameh i njegovi saputnici u automobilu Land Rover, kao i još devet osoba.

Izrael jeste postigao svoj cilj, ali je među poginulima bilo i mnogo civila.

Jonathan Pollard

Američki Federalni istražni biro (FBI) je 1985. godine uhapsio Jonathana Pollarda, bivšeg obavještajnog analitičara američke mornarice, pod optužbom da je špijunirao za Izrael.

Pollard je Mossadu dostavio hiljade tajnih dokumenata, od kojih su neki poslani i u druge zemlje. Ovaj incident je izazvao veliki razdor između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Jonathan Pollard, izraelski špijun koji je ukrao vrijedne američke informacije (Reuters)

Izrael je dobio nebrojene informacije o Bliskom istoku i drugim zemljama. Za te usluge Pollard je bio plaćen 18 mjeseci i obećan mu je azil ako se za to sazna.

Međutim, kada su agenti FBI-ja počeli pratiti Pollarda i njegovu suprugu, par je pobjegao u izraelsku ambasadu u Washingtonu tražeći politički azil. Međutim, izbačeni su iz ambasade i uhapšeni 21. novembra 1985. godine.

Izvor: Al Jazeera