Sudije američkog suda skeptične prema Trumpovom imunitetu

Trump je sjedio u sudu dok je njegov pravni tim pokušavao uvjeriti sudije da bivši predsjednici ne bi trebali krivično odgovarati za radnje poduzete u vrijeme dužnosti.

Nijedan bivši američki lider prije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa nikada nije optužen [Susan Walsh/AP]

Sudije Federalnog apelacionog suda u Washingtonu izrazile su danas veliku dozu skepticizma prema imunitetu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u slučaju optužbi da je planirao poništiti rezultate izbora 2020. godine.

Trump je prisustvovao saslušanju u žalbenom sudu održanom pod jakim osiguranjem u zgradi federalnog suda u utorak, samo nekoliko blokova od američkog Capitola u kojeg su njegove pristalice upale 6. januara 2021. godine.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024, tiho je slušao nešto više od sat vremena duge argumente pred tročlanim sudskim vijećem Žalbenog suda Sjedinjenih Američkih Država. Kasnije se obratio novinarima, upozorivši na “ludilo” u SAD-u ako se njegovo krivično gonjenje nastavi.

Trump, kojeg je Zastupnički dom pod kontrolom demokrata dvaput opozvao dok je bio na dužnosti, ali su ga oba puta oslobodili republikanci u Senatu, trebao bi nastaviti sudski epilog u Washingtonu 4. marta pod optužbom za urotu za poništenje izbora 2020. godine na kojima su pobijedili demokrati aktuelnog američkog predsjednika Joe Bidena.

Trumpov advokat John Sauer rekao je sucima da predsjednik može biti procesuiran za radnje koje je poduzeo dok je bio u Bijeloj kući samo ako ga je Kongres prvo opozvao i osudio.

“Odobriti krivični progon predsjednika za njegova službena djela otvorilo bi Pandorinu kutiju od koje se ova nacija možda nikada ne bi oporavila”, rekao je Sauer.

Američki tužitelji tvrde da se Trump ponašao kao kandidat, a ne kao predsjednik u vrijeme kada je vršio pritisak na dužnosnike da ponište izborne rezultate i poticao svoje pristaše da marširaju do Capitola.

Okružna sutkinja SAD-a Tanya Chutkan, koja će predsjedavati Trumpovim suđenjem, odbacila je njegov zahtjev za imunitetom prošlog mjeseca, a čini se da suci koji su danas saslušali žalbu bivšeg predsjednika također nisu bili uvjereni u taj argument.

“Mislim da je paradoksalno reći da mu njegova ustavna dužnost ‘brinuti se da se zakoni vjerno provode’ dopušta kršenje krivičnih zakona”, rekla je sutkinja Karen Henderson, imenovana od bivšeg republikanskog predsjednika Georgea H.W. Busha.

Argumenti Trumpove odbrane

“Kažete da bi predsjednik mogao prodavati pomilovanja, mogao prodavati vojne tajne, mogao reći SEAL-ovom timu 6 da ubije političkog suparnika”, upitala je Sauera sutkinja Florence Pan.

Sauer je insistirao da čak i u ovom slučaju predsjednik može biti procesuiran samo ako ga Kongres prvo opozove i osudi.

James Pearce, advokat Ministarstva pravosuđa, nazvao je to “izuzetno zastrašujućim” izgledima i rekao da bi to omogućilo predsjedniku da podnese ostavku prije nego što bude opozvan i izbjegne kaznu.

Pobijajući zahtjev za imunitetom, Pearce je rekao da je Trumpovo ponašanje bez presedana.

“Nikada prije nije bilo optužbi da je aktuelni predsjednik s privatnim osobama i korištenjem poluga moći nastojao iz temelja potkopati demokratsku republiku i izborni sistem”, rekao je Pearce.

“Predsjednik ima jedinstvenu ustavnu ulogu, ali nije iznad zakona”, dodao je.

Specijalni savjetnik Jack Smith, koji je pokrenuo slučaj protiv Trumpa, nestrpljiv je da se slučaj pokrene prije izbora u novembru. Predmet je stavljen na čekanje radi žalbe.

Trumpovi advokati se nadaju da će imati koristi od dugotrajnog žalbenog procesa koji bi mogao odgoditi suđenje, čak i potencijalno nakon izbora.

Nije jasno koliko će brzo odlučivati ​​o žalbi, ali sud je signalizirao da namjeravaju to ubrzo privesti kraju.

Izvor: Al Jazeera i agencije