Norveški parlament odobrio rudarenje morskog dna

Norveška se nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru i osigurati ključne minerale i radna mjesta.

Norveški parlament odobrio rudarenje morskog dna unatoč upozorenjima ekoloških aktivista i međunarodnim pozivima na moratorij (Reuters)

Norveški parlament dao je zeleno svjetlo za istraživanje minerala u arktičkom morskom dnu, u skladu s dogovorom postignutim između vlade i ključnih opozicionih stranaka u decembru, unatoč prigovorima klimatskih aktivista.

Odluka dolazi u trenutku kad se Norveška nada da će postati prva zemlja koja će pokrenuti rudarenje u dubokom moru u komercijalnim razmjerima i osigurati ključne minerale i radna mjesta unatoč zabrinutosti u vezi utjecaja na okoliš i međunarodnim pozivima na moratorij, piše Reuters.

Još nije poznato kad bi istraživanje moglo početi, prenosi Hina.

Stroga pravila

Proces će biti oblikovan prema onom uspostavljenom za istraživanje nafte i plina u Norveškoj, dok će se o pitanjima poput oporezivanja raspravljati u kasnijoj fazi.

“Vidjet ćemo može li se to učiniti na održiv način”, rekao je ministar energetike Terje Aasland u parlamentu.

Izmijenjena verzija vladinog prijedloga, o kojem se raspravljalo u utorak, postavlja strožije zahtjeve za ispitivanje utjecaja na okoliš tokom faze istraživanja nego što je prvotno zamišljeno.

Izvor: Agencije