Norveški masovni ubica Breivik se izvinio i rasplakao

Masovni ubica Anders Behring Breivik je 2011. u svom krvavom pohodu ubio 77 ljudi.

Advokati koji zastupaju Ministarstvo pravosuđa tvrde da Breivik mora ostati izoliran (EPA)

Anders Behring Breivik, ekstremni desničar koji je 2011. u Norveškoj ubio 77 ljudi, rekao je u utorak na sudu da mu je žao što je to učinio te se rasplakao i rekao da mu je život u zatvorskoj izolaciji noćna mora te da zbog toga svaki dan pomišlja na samoubistvo.

Masovni ubica je 2011. u svom krvavom pohodu prvo usmrtio osam ljudi automobilom bombom, a potom je na otočiću Utoyi ubio 69 sudionika skupa mladih laburista.

Od tada je u potpunoj izolaciji.

Breivik tuži državu u pokušaju da ukine svoju izolaciju i restrikciju komunikacije sa vanjskim svijetom, tvrdeći da mu se krše ljudska prava.

“Ne vjerujem da bez suvislih ljudskih odnosa mogu dulje preživjeti. I dalje sam osoba i postoji granica koju osoba može podnijeti. Svaki dan je noćna mora, svaki dan pomišljam na samoubistvo”, rekao je Breivik, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Saslušanje je održano u sportskoj dvorani u zatvoru maksimalne sigurnosti.

Na pitanje državnog tužioca Andreasa Hjetlanda kako sada gleda na događaje na Utoyi odgovorio je: “Žao mi je što sam to učinio, voljan sam odreći se politike”.

Ispit za državu

Breivik je u odjelu zatvora visoke sigurnosti Ringerike, smještenom oko 70 kilometara sjeverozapadno od Osla, na jezeru na kojem je i napadnuti otok. To je treći zatvor u kojem boravi.

Njegov slučaj ispit je za državu koja je i dalje pogođena njegovim činom, a istovremeno se ponosi pravosudnim sistemom koji naglasak stavlja na rehabilitaciju zatvorenika.

Advokati koji zastupaju Ministarstvo pravosuđa tvrde da Breivik mora ostati izoliran jer i dalje predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Njegovu izolaciju prozivaju „relativnom” jer komunicira sa čuvarima, sveštenikom, zdravstvenim radnicima, a donedavno i volonterom kojeg sada više ne želi vidjeti.

Osim toga, Breivik se svake druge sedmice druži se dva zatvorenika sat vremena.

Njegovi advokati pak tvrde da Norveška krši Evropsku povelju o ljudskim pravima koja kaže da “niko ne bi smio biti podvrgnut mučenju te nehumanom ili degradirajućem postupanju”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada