Najsmrtonosnija godina za migrante koji su pokušali da stignu do obala Španije

Španska nevladina organizacija objavila je da je 6.618 migranata koji su napustili obalu Sjeverne Afrike i pokušali da stignu do Španije tokom 2023. godine umrlo tokom putovanja.

U izvještaju se navodi da je među preminulim migrantima, koji su bili državljani ukupno 17 zemalja, bile 363 žene i 384 djece (Reuters)

Španska nevladina organizacija Caminando Fronteras objavila je da je 6.618 migranata koji su napustili obalu Sjeverne Afrike i pokušali da stignu do Španije tokom 2023. godine umrlo tokom putovanja, javlja Anadolija.

Caminando Fronteras je novinarima u španskoj prijestolnici Madridu predstavio izvještaj “Pravo na život” o prilivu migranata u Španiju u 2023. godini.

Kako je navela španska nevladina organizacija, 2023. je bila najsmrtonosnija godina za neregularne migrante koji su pokušali da stignu do obala Španije.

U izvještaju se navodi da je čak 6.618 migranata umrlo od žeđi i gladi tokom putovanja ili utapanja u moru dok su pokušavali doći do španske obale, što je trostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Preminuli državljani iz 17 zemalja

Prema ovim podacima, svakih 18 minuta u vodama između Sjeverne Afrike i Španije prošle godine je umirao jedan migrant.

U izvještaju se navodi da je među preminulim migrantima, koji su bili državljani ukupno 17 zemalja, bile 363 žene i 384 djece.

Caminando Fronteras, koji od 2007. priprema redovni godišnji izvještaj o migrantima, objavio je da je broj umrlih migranata 2022. godine iznosio 2.390.

Izvor: Agencije