Macron imenovao 34-godišnjeg Attala novim premijerom

Francuski predsjednik nosi se s turbulentnijim parlamentom otkad je nedugo nakon reizbora 2022. izgubio apsolutnu većinu u tom tijelu. 

Gabriel Attal postaje najmlađi francuski premijer u historiji (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je 34-godišnjeg ministra obrazovanja Gabriela Attala novim premijerom.

Taj potez neće dovesti do velikih političkih promjena, no signalizira Macronovu želju da pokuša nadići prošlogodišnje nepopularne penzione i imigracijske reforme i poboljša šanse njegove centrističke stranke na evropskim izborima u junu. Ankete pokazuju da se Macronova stranka nalazi između osam do deset postotnih bodova iza stranke desničarke Marine Le Pen, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Attal, bliski Macronov savjetnik, kao glasnogovornik vlade postao je poznat širom Francuske tokom pandemije COVID-19.

Riječ je o jednom od popularnijih političara u nedavnim anketama. Attal je stekao ugled sposobnog ministra s dobrim javnim nastupima. Postaje najmlađi francuski premijer u historiji.

‘Jasan i autoritativan’

“Gabriel Attal je pomalo kao Macron iz 2017”, tvrdi parlamentarac Patrick Vignal, referirajući se na period kad je Macron postao najmlađi francuski čelnik u historiji, tada na valu iznimne popularnosti.

Vignal je upoznao Attala, svog stranačkog kolegu, prije deset godina te ističe da je bivši ministar obrazovanja “jasan i ima autoritet”.

Attal i Macron zajedno su mlađi od Joea Bidena koji se ove godine ponovno kandidira za američkog predsjednika.

Francuski predsjednik nosi se s turbulentnijim parlamentom otkad je nedugo nakon reizbora 2022. izgubio apsolutnu većinu u tom tijelu.

Opozicija smatra kako Attalovo imenovanje neće ništa promijeniti u vodstvu Francuske jer većinu odluka donosi Macron.

“Elisabeth Borne, Gabriel Attal ili neko drugi. Ne zanima me, to će i dalje biti iste politike”, rekao je čelnik socijalista Olivier Faure.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada