Le Parisien: Šta uključuje treća faza rata u Gazi?

Prelazak na treću fazu rata će potrajati još najmanje nekoliko sedmica, kaže David Khalfa, kodirektor fondacije Jean Jaures.

Izraelski vojnici u uništenom području Gaze (Reuters)

List Le Parisien navodi da je izraelska okupaciona vojska u subotu objavila da je uklonila sve prijetnje i da kontroliše trećinu sjevernog Pojasa Gaze, a sada se očekuje da rat uđe u svoju “treću fazu”, s ciljanim operacijama usmjerenim na ostatak Pojasa Gaze, jer su potrebe za smanjenjem intenziteta borbi postale veoma izražene.

List – u izvještaju koji je napisao Leo Agesi – objašnjava da je glavno poglavlje izraelskog napada završeno tako što je u nedjelju rat ušao u četvrti mjesec, a izraelska vojska objavila da je “završila sa razbijanjem vojne strukture Hamasa u sjevernom Pojasu Gaze”, nakon što je uništila čitava naselja i raselila 85 posto stanovništva, što je izazvalo humanitarnu krizu bez presedana.

Preostale jedinice

Neka područja u sjevernom Pojasu Gaze, koja predstavljaju oko 15 posto sjevera Pojasa, još uvijek su – prema američkom institutu za proučavanje rata – izvan kontrole izraelske vojske, ali su i ona “u dometu vatre”, te je i tu djelovanje Hamasa po njega “riskantno”, kako tvrdi bivši oficir Guillaume Ancel.

Stručnjak za pitanja Bliskog istoka Sebastien Boussois kaže: “Čak da se borci tamo i pojave, izraelska vojska je već izdala dekret po kojem joj preostale strukture (otpora) više ne mogu nauditi, te je povukla nekoliko vojnih jedinica s ovog dijela teritorija.”

Ancel dodaje: “Da bi zadržala kontrolu nad ovim ratom razorenim područjem, od kojeg su ostale samo ruševine, izraelska vojska mora od njega napraviti tampon zonu stvaranjem malih snaga odgovornih da je osiguraju na način da niko u nju ne može ući, čineći pristup istoj zabranjenim, jer, čini se, da “povratak raseljenih u ovoj fazi ne dolazi u obzir”.

Pretpostavlja se da će sukobi sada biti koncentrirani na centar i jug grada Khan Younisa, pošto je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant u intervjuu za Wall Street Journal potvrdio da će izraelska vojska “otpočeti treću fazu rata u Pojasu Gaze”, i završiti opsežne operacije, što će iskoristi za fokusiranje na ciljane (precizne) napade.

Smanjenje intenziteta borbe

Navedenu treću fazu rata – koju zagovaraju saveznici Izraela, pritišćući ga zbog straha od izbijanja regionalnog rata – predstavljaju “manje smrtonosne” operacije, a kojoj poziva i američki državni sekretar Antony Blinken, koji boravi u posjeti Izraelu, potičući ga na” zaštitu palestinskih civila” i provođenje ciljanih operacija u njegovoj borbi protiv terorizma.

Guillaume Ancel objašnjava da bi “treća faza” rata trebala da smanji broj žrtava na obje strane, “demobiliše dio izraelske vojske, smanji bombardovanje i pruži ogromnu humanitarnu pomoć”.

Ali “prelazak na treću fazu rata će potrajati još najmanje nekoliko sedmica”, rekao je David Khalfa, kodirektor Opservatorije za sjevernu Afriku i Bliski istok francuske fondacije Jean Jaures.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada