Kina pojačava pritisak na Tajvan uoči izbora

Peking je predstojeće izbore u Tajvanu proglasio izborom između rata i mira.

Pristalice Tajvanske narodne partije (TPP), prisustvuju kampanji uoči izbora u Kaohsiungu, Tajvan, 7. januara 2024. (REUTERS/Ann Wang)
Pristalice Tajvanske narodne partije (TPP), prisustvuju kampanji uoči izbora u Kaohsiungu, Tajvan, 7. januara 2024. (REUTERS/Ann Wang)

Kina je danas zaprijetila novim trgovinskim mjerama protiv Tajvana, uoči ključnih izbora u otočnoj državi u subotu i u vrijeme dok se Taipei žali na još kineskih balona, a predsjednički kandidat vladajuće stranke upozorava protiv ‘lažnog’ mira s Pekingom.

Subotnji predsjednički i parlamentarni izbori održavaju se u vrijeme sve borbenije retorike između Tajvana i Kine koja otočnu državu smatra svojim teritorijem iako se vlada u Taipeiju tome strogo protivi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Tajvanska vlada optužila je Kinu za miješanje bez presedana u izborni proces. Peking se pritom koristi svime, od vojne aktivnosti do trgovinskih sankcija, kako bi glasače okrenuo na prokinesku stranu, tvrdi Taipei.

Kina je izbore proglasila izborom između rata i mira te tvrdi da su optužbe o miješanju ‘prljavi trikovi’ vladajuće tajvanske Demokratsko progresivne stranke (DPP).

Kandidat DPP-a Lai Ching-te u utorak je rekao da će u slučaju pobjede zadržati status quo i težiti miru putem osnaživanja države, no i da je otvoren za angažman s Pekingom pod uvjetima jednakosti i dostojanstva.

Kina ga smatra separatistom i upozorava da će bilo kakav pokušaj prema formalnoj nezavisnosti Tajvana značiti oružani sukob. Lai unatoč tome želi razgovarati s Pekingom.

„Mir je neprocjenjiv, a u ratu nema pobjednika”, rekao je novinarima.

„Mir bez suvereniteta kao u Hong Kongu, to je lažni mir”, dodao je.

Dodatne mjere

Kinesko ministarstvo trgovine danas je najavilo nove mjere za ukidanje carinskih olakšica, uključujući poljoprivredne i ribarske proizvode, mašine, autodijelove i tekstil iz Tajvana. Peking je prošli mjesec učinio isto s petrohemijskim proizvodima.

“Tajvanske vlasti nisu poduzele učinkovite mjere kako bi ukinule trgovinske restrikcije s Kinom. Umjesto toga angažirale su se u političkim manevrima u pokušaju preusmjeravanja krivnje i izbjegavanja odgovornosti”, saopćilo je ministarstvo.

Tajvan se od prošlog mjeseca žali i na kineske balone koji lete preko Tajvanskog tjesnaca, od kojih su neki ušli na njegov teritorij. Ministarstvo odbrane otočne države nazvalo je to ‘psihološkim ratovanjem’, iako nije direktno izjavilo da su baloni špijunske namjene.

Vodeći kineski političari u pravilu izbjegavaju komentarisati izbore u subotu, ali kineski čelnik Xi Jinping u novogodišnjem obraćanju rekao je da je ‘ujedinjenje’ s Tajvanom neizbježno.

Izvor: Agencije