Zelenski: Dva ključna izazova kako se suprotstaviti ruskoj agresiji

Ukrajinski predsjednik je istakao borbu protiv ruskih dezinformacija i sprečavanje Moskve da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene.

Zelenski: Rusija je naučila da zaobilazi sankcije (Reuters)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako vjeruje da su dva ključna izazova sa kojima se svijet susreće u borbi protiv ruske agresije – borba protiv ruskih dezinformacija i sprečavanje Moskve da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene, prenosi Tanjug.

“Nažalost, danas Rusija kontroliše veliki informacioni prostor. Ne pričam o Ukrajini, već o društvenim mrežama svuda u civilizovanom svijetu – Evropi, SAD, u Africi i Latinskoj Americi. Rusija ulaže mnogo novca u razne medije u drugim zemljama, kao i u društvene mreže”, naveo je on tokom online učešća na švedskoj nacionalnoj konferenciji o društvu i odbrani.

Kako je dodao, nezavisni mediji u tim zemljama uzimaju ruske priče koje šire “propagandisti” i predstavljaju ih javnosti, ne kao nečije mišljenje, već kao realnost.

Pitanje sankcija

“Zato sam uvjeren da je jedan od najvećih izazova boriti se protiv ruskih dezinformacija širom svijeta. Na nama je profesionalcima, počev od obavještajaca do nezavisnih novinara, da pratimo to i ‘očistimo’ dezinformacije”, naveo je Zelenski, prenijela je Ukrajinska pravda.

Drugi izazov, ističe Zelenski, je da se spriječi Rusija da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene.

“Rusija je naučila da zaobilazi sankcije. Po projektilima koji su korišteni protiv nas, vidjeli smo da su proizvedeni u mnogim zemljama svijeta. Nažalost, proizvođači ili posredničke kompanije u Evropi, SAD ili šire, pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije. Na ovo bih obratio pažnju, konkretno, na pažnju vlasti kako provode sankcije”, poručio je ukrajinski lider.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada