Rusija: Udari na vojne i industrijske objekte u Ukrajini iz sistema Kinžal

Ukrajinske zračne snage su rekle da je zemlja izložena valovima napada krstarećim projektilima, a u nekim regijama i balističkim projektilima.

Mete ruskog napada i puni razmjeri napada nisu još jasni (Rabia Mehmood)

Rusija je saopćila da je izvela masovne udare na vojne i industrijske objekte u Ukrajini, u kojima su korišteni hipersonični raketni sistemi Kinžal.

“Jutros je izvršen grupni udar visoko preciznim oružjem velikog dometa morskog i zračnog baziranja, uključujući hipersonični raketni sistem Kinžal, na objekte vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine”, navedeno je u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug, pozivajući se nagenciju RIA Novosti.

Dodaje se da su ruske raketne snage, artiljerija i jurišni dronovi napali ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine u 108 regiona i iz 113 artiljerijskih jedinica na vatrenim položajima, kao i komandno mjesto 101. brigade ukrajinske teritorijalne odbrane.

Ukrajina je prethodno saopćila da je Rusija u jutarnjim satima pokrenula raketni napad velikih razmjera širom Ukrajine.

Napadi širom Ukrajina

Cijela Ukrajina pod uzbunom je za zračne napade od oko 6 ujutro, a ukrajinske zračne snage su rekle da je zemlja izložena valovima napada krstarećim projektilima, a u nekim regijama i balističkim projektilima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Neprijatelj žestoko napada mirne gradove”, rekao je Oleksandr Vilkul, gradonačelnik južnog ukrajinskog grada Krivji Rih na Telegramu.

Vilkul je rekao da će sve informacije o razmjerama potencijalne štete biti objavljene nakon završetka ruskog napada.

Mete ruskog napada i puni razmjeri napada nisu još jasni.

Anatolij Kurtiev, tajnik gradskog vijeća jugoistočnog Zaporožja, rekao je na Telegramu da je raketni napad na grad rezultirao povrijeđenima, ali nije dao više detalja.

Nekoliko povrijeđenih

Najmanje jedna žena povrijeđena je u napadu na drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rekao je da su pogođene industrijske jedinice, što je rezultiralo požarom.

Pet eksplozija čulo se u gradu Zaporožje, rekao je regionalni guverner Jurij Malaško, a najmanje dvije osobe su povrijeđene.

“Projektili su pogodili stambena područja”, rekao je Malaško na Telegramu.

Ukrajinski vojni dužnosnici u drugim gradovima, uključujući Dnjepropetrovsk i Hmjelnicki, također su rekli da su njihovi gradovi pod “masovnim raketnim napadom” Rusije.

Gotovo dvije godine od početka rata koji je Rusija započela invazijom na Ukrajinu, obje su strane prešle na pojačane zračne napade na međusobne teritorije, boreći se da ostvare značajne uspjehe duž prve linije fronta.

Rusija je pokrenula neke od svojih najvećih napada na Kijev, kao i na drugi po veličini ukrajinski grad Harkov.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada