Švicarska ponovo otvara kancelariju za pomoć u Kabulu

Iz švicarskog Ministarstva vanjskih poslova naveli su da bi prisustvo u Kabulu omogućilo bolje razumijevanje situacije na terenu.

Plan je da kancelarija bude smještena u "zelenoj zoni" Kabula, gdje su ranije bile pozicionirane mnoge ambasade zapadnih država (Reuters)

Švicarska planira ponovo otvoriti kancelariju za humanitarnu pomoć u Afganistanu do ljeta 2024. godine, a plan je da bude smještena u “zelenoj zoni” Kabula, gdje su ranije bile pozicionirane mnoge ambasade zapadnih država, prenosi Tanjug pozivajući se na švicarske medije.

Očekuje se da će u kancelariji raditi i lokalno stanovništvo, prenosi Swiss.info.

Iz švicarskog Ministarstva vanjskih poslova naveli su da bi prisustvo u Kabulu omogućilo bolje razumijevanje situacije na terenu.

Bez konzularnih usluga

Pored toga, dodaju da bi to olakšalo praćenje projekata i blisku saradnju sa drugim državama donatorima.

Kancelarija neće nuditi konzularne usluge, već će Afganistanci i dalje moći aplicirati za vizu u švicarskoj ambasadi u Islamabadu, glavnom gradu susjednog Pakistana.

Švicarska je imala kancelariju za saradnju u Kabulu do avgusta 2021. godine, preko koje je provodila programe razvojne pomoći u Afganistanu. Međutim, nakon što su talibani preuzeli vlast uslijed povlačenja američkih trupa, švicarska Vlada je zatvorila kancelariju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada