Sud u Indiji odbio prijevremeno oslobađanje 11 muškaraca u slučaju grupnog silovanja Bilkis Bano

Bano je bila u petom mjesecu trudnoće kada je grupno silovana tokom antimuslimanskog nasilja 2002. godine u državi Gujarat.

Bilkis Bano je grupno silovana 2002. godine (AP)

Vrhovni sud Indije poništio je odluku o oslobađanju 11 muškaraca Hindusa koji su bili osuđeni na doživotni zatvor zbog grupnog silovanja trudnice i ubistva njenih rođaka tokom antimuslimanskih nemira u zapadnoj državi Gujarat 2002. godine.

Vrhovni sud je saopćio da se 11 osuđenih muškaraca koji su prijevremeno pušteni na slobodu moraju vratiti u zatvor u roku od dvije sedmice.

“Njihov zahtjev za zaštitu sloboda je odbijen”, naveo je sud.

Bilkis Bano, koja je sada u četrdesetim, bila je u petom mjesecu trudnoće kada je brutalno grupno silovana tokom nasilja u kojem je gotovo 2.000 ljudi, većinom muslimana, ubijeno u jednom od najgorih vjerskih nemira koje je Indija doživjela.

U neredima je ubijeno sedam članova njene porodice, uključujući i njenu trogodišnju kćerku čiju su glavu počinitelji razbili o tlo.

Osušeni 2008.

Premijer Narendra Modi je u tom periodu bio premijer države Gujarat, a njegova hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata (BJP) još uvijek vlada državom.

Jedanaest muškaraca osuđeno je početkom 2008. godine. Vlada Gujarata je u augustu 2022. naredila njihovo puštanje na slobodu, nakon što je zatvor u kojem su bili preporučio da ih se oslobodi, s obzirom na vrijeme koje su proveli u zatvoru i dobro ponašanje.

To je naišlo na osudu žrtvinog supruga, advokata i političara. Lokalni mediji izvijestili su da je Vrhovnom sudu podneseno nekoliko peticija kojima se osporava oproštenje, a jednu od njih podnijela je Bano.

Sud je u presudi donesenoj u ponedjeljak naveo da država Gujarat nije imala ovlasti da smanji izrečenu kaznu, s obzirom na to da je suđenje u ovom slučaju preseljeno u Mumbai.​

Izvor: Al Jazeera