Scholz osudio saveznike u EU zbog ‘nedovoljne’ vojne podrške Ukrajini

Njemačka je i sama bila pod velikim kritikama u prvim mjesecima ruske invazije, a sada je jedan od najvećih dobavljača oružja i finansijske pomoći Ukrajini.

Scholz: Koliko god njemački doprinos bio značajan, neće biti dovoljan da dugoročno osigura sigurnost Ukrajine (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da većina zemalja Evropske unije ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini kako bi joj pomogli u borbi protiv ruske invazije, pozivajući saveznike da pojačaju svoje napore.

S obzirom da je američka vojna pomoć Ukrajini zaustavljena u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država, Scholz je insistirao na potrebi da se evropska pojača, ponavljajući da će njemačka vlada podržavati Kijev dokle god bude potrebno, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Njemačka je i sama bila pod velikim kritikama u prvim mjesecima ruske invazije jer nije uspjela pojačati i pružiti Kijevu vodstvo i vojnu podršku kakva se očekuje od jedne od najvećih evropskih sila. Sada je, međutim, jedan od najvećih dobavljača oružja i finansijske pomoći.

‘Nedovoljna pomoć Ukrajini’

Krajem prošle godine pristala je udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini 2024. na osam milijardi eura.

“Koliko god njemački doprinos bio značajan, neće biti dovoljan da dugoročno osigura sigurnost Ukrajine”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu.

Pozvao je saveznike u Evropskoj uniji da pojačaju svoje napore u vezi s Ukrajinom.

“Planirane isporuke oružja Ukrajini većine država članica Evropske unije nisu dovoljne”, dodao je.

Scholz je rekao da je Berlin zatražio od Unije da provjeri s pojedinim državama članicama koje isporuke planiraju jer možda nisu sve poznate.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada