Osama Hamdan: Ciljanje novinara neće spriječiti da se sazna istina o onome što se dešava u Gazi

Hamdan je, na konferenciji za novinare iz Bejruta, izjavio da su okupatori do sada namjerno ciljali i ubili 109 novinara, a posljednji među njima je Hamza al-Dahdouh.

Hamdan je istakao da izraelska okupacija nije postigla nikakav uspjeh na terenu (Al Jazeera)

Osama Hamdan, vođa Islamskog pokreta otpora Hamas, potvrdio je da izraelska okupacija nije postigla nikakav uspjeh na terenu otkako je počela izraelska agresija na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine.

Hamdan je, na konferenciji za novinare iz Bejruta, izjavio da su okupatori do sada namjerno ciljali i ubili 109 novinara, a posljednji među njima je Hamza al-Dahdouh, sin novinara Al Jazeere Waela al-Dahdouha, te kako to neće spriječiti svijet da sazna istinu o zločinima koji se dešavaju u Gazi.

Hamdan je objasnio da je palestinski otpor, nakon tri mjeseca izraelskog rata u Gazi, još uvijek dobro. Nastavljaju se ispaljivati rekete prema Izraelu, za koje je okupacija obećala da će ih zaustaviti. Izrael nije uspio ostvariti zacrtane ciljeve u ratu, uključujući oslobađanje zarobljenika koje drži palestinski otpor. Spomenuo je i to da je oko četiri posto stanovnika Pojasa Gaze ubijeno, ranjeno i nestalo nakon 93 dana agresije.

Hamdan je rekao da priča o dobrovoljnoj migraciji stanovnika Gaze, koju ponavljaju vođe okupacije, što se može čuti i u izjavama premijera Benjamina Netanyahua i niza njegovih ministara, nisu ništa drugo nego izrazi iluzija i snova koji se neće ostvariti. ”Ovi doseljenici, stranci u našoj zemlji, ponovo će se zauvijek odseliti u svoje domovine iz kojih su došli”, izjavio je.

Stav Južne Afrike

Ponovo je naglasio da će Pojas Gaze biti isključivo palestinski, te da je palestinski narod taj koji odlučuje o svojoj sadašnjosti i budućnosti, koja će biti sastavni dio nezavisne, potpuno suverene Države Palestine, sa glavnim gradom Jerusalemom. Izjavio je da cijeni stavove Južne Afrike u izražavanju solidarnosti s palestinskim narodom i njeno podnošenje tužbe protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa okupatorskim zločinima protiv čovječnosti, etničkog čišćenja i genocida.

Pozvao je Arapsku ligu, Organizaciju islamske saradnje i Afričku uniju da podrže stav Južne Afrike. Pozvao je ove organizacije da podnesu tužbe međunarodnim sudovima, kako bi se ova fašistička tvorevina procesuirala za zločine protiv palestinskog naroda.

Izraelski atentat u Bejrutu na Saliha al-Arourija, zamjenika šefa Hamasovog političkog biroa, i dvojicu komandanata u Brigadama Al-Qassam, u napadu dronom na zgradu u južnom predgrađu, ”neće nas slomiti i neće utjecati na odlučnost otpora”, istakao Hamdan.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada