Neviđeni gubici Izraela bez postizanja jasnih ciljeva iz rata u Gazi

U izvještaju koji je objavio izraelski list Yedioth Ahronoth navodi se da je rat u Gazi stvorio neviđene izazove i poteškoće u Izraelu, jer zajednice ključaju a rezervni vojnici boluju.

Yedioth Ahronoth: Nakon tri mjeseca, nijedan od izraelskih vojnih ciljeva nije postignut (Reuters)

U izvještaju koji je objavio izraelski list Yedioth Ahronoth navodi se da je rat u Gazi stvorio neviđene izazove i poteškoće u Izraelu, jer zajednice ključaju, rezervni vojnici boluju i žude da se vrate svojim domovima, a svijet vrši nevjerovatan pritisak da se smanje gubici među civilima u Gazi, dok je ekonomija je sve više na udaru.

U izvještaju se iznosi da je Izrael proveo tri mjeseca u jednom od najvažnijih ratova od svog osnivanja, a efekti su se jasno odrazili na sve aspekte života: ličnu sigurnost, ekonomsku sferu, društvo u cjelini i još mnogo toga. Mnogo je izazova sa kojima se Izrael nikada ranije nije suočavao.

U podužem izvještaju analizirna je situacija u kojoj se Izrael našao, a u kojem je obrađeno nekoliko aspekata, kako slijedi:

Vojni ciljevi koji još uvijek nisu ostvareni

Nijedan od navedenih vojnih ciljeva još nije ostvaren.

Prvi je demontaža Islamskog pokreta otpora Hamas kao vladajućeg tijela u Gazi i povratak zarobljenika. Od ova dva cilja, vlada bi prvo trebala dati prioritet “eliminaciji” Hamasa.

Ovoga puta izraelska vojska je stigla do mjesta u Pojasu Gaze do kojih ranije nije mogla stići, čak ni u godinama prije 2005. u kojoj je Izrael potpuno napustio Pojas Gaze, uključujući i Jabaliu i grad Khan Younis. Taj prodor izraelske vojske u dubinu Pojasa Gaze smatra se glavnim faktorom koji je doprinio pritisku na Hamas, što ga je natjeralo da odobri prvu rundu puštanja zarobljenika.

Ali od tada, nije bilo smislenih pregovora o još jednoj rundi razmjene zatvorenika, uprkos predanim aktivnostima Katara i Egipta na tom planu. Izraelska vojska vjeruje da su mnogi zatvorenici još uvijek pod zemljom.

Još jedan cilj koji ostaje nedostižan jesu atentati na vrhovne vođe pokreta Hamas. Dok su komandanti divizija i bataljona postigli svoje ciljeve, najveći ciljevi, Yahya Al-Sinwar, Marwan Issa i Muhammad Deif, ostaju na slobodi.

Procjenjuje se da se kriju u podzemlju negdje u centralnoj ili južnoj Gazi, što znači da je dolazak izraelske vojske do njih sistematičniji i složeniji. Postoji razlog zašto načelnik štaba IDF-a Herzi Halevi kaže da nema prečica ili magičnih rješenja za ovaj rat. Uostalom, ovo je pokret koji je na raspolaganju imao 14 godina da se duboko uvuče u svaki aspekt svakodnevnog života u Pojasu Gaze.

Cilj vojne kontrole nad sjeverom Pojasa Gaze je pred ostvarenjem. Svakog dana, nove količine Hamasove municije izralska vojska pronalazi među maslinjacima i uništenim kućama, a desetine Hamasovih vojnika nastavljaju da jure u tunele i izlaze iz njih, kako im je volja. Ovo će vjerovatno potrajati i više od mjesec dana, s obzirom na to da su Hamasovi borci ili prerušeni u civile ili se još uvijek kriju pod zemljom, gdje je teško do njih doći.

Od početka kopnene ofanzive, fokus je bio na namjernom i taktičkom napredovanju, a rezultat je bio relativno nizak broj poginulih IDF-a, oko 170 do sada. Trupe su se pokazale vještijim u prepoznavanju minskih zasjeda i njihovom rastavljanju, kao i vještim u manevriranju kako bi se izbjegle zasjede i evakuisali ranjenici.

Mnogi rezervisti su se vratili kućama nakon tri mjeseca najintenzivnijeg angažmana u životu, no, mnogi su još uvijek na bojnom polju. Oficiri se boje davati lažna obećanja vezana za povratak vojnika i sastanak sa njihovim porodicama, jer ih dinamika rata u tome onemogućava. Čak i ako im bude dozvoljeno da se vrate kući, pitanje je vremena kada će rezervisti, ponovo, biti pozvani nazad. Možda će ovaj put biti raspoređeni na sjeveru kako bi se suprotstavili Hezbollahu, ili na Zapadnoj obali da se obračunaju s nekoliko naoružanih ćelija u Jeninu, ili Ramali.

Cijena rata u brojkama

Troškovi, nakon što je tabelarno prikazan svaki aspekt rata u Pojasu Gaze do sada, iznose oko 60 milijardi dolara.

Svaki dan vojsku košta oko 272 miliona dolara, pri čemu svaki rezervista prima 82 dolara dnevno, a ukupni troškovi ovih izdataka dostigli su cifru od 2,5 milijardi dolara.

U civilnom sektoru, odštete iznose desetine milijardi, ali one opadaju kako se izraelska javnost postepeno prilagođava “ratnoj rutini”. Kompanije čiji su prihodi značajno smanjeni, dobit će nadoknadu od 2,7 milijardi dolara za period od tri mjeseca.

Jasno je da je veliki dio štete pričinjen naseljima oko Gaze, gdje su uništene cijele zajednice, a lokalna infrastruktura spaljena. Samo tu, šteta se procjenjuje na 5,5 milijardi dolara. Ista stvar sada se dešava i na sjeveru, uz Hezbollahovu kampanju bombardovanja koja je u toku, a finansijski gubitak kao posljedica bombardovanja, Izrael košta oko 1,6 milijardi dolara.

Broj evakuisanih stanovnika, sa sjevera i juga, iznosi oko 125 hiljada ljudi, a briga o njima, također, košta milijarde dolara. Čini se da povratak kućama za mnoge od njih nije moguć barem nekoliko mjeseci, pa se očekuje da će i troškovi brige o njima sve više rasti.

Državni budžet predviđa deficit od 30 milijardi dolara, što će zahtijevati smanjenje budžeta i povećanje poreza u iznosu od više od 18 milijardi dolara, što će ozbiljno utjecati na kvalitet života i smanjene usluge za izraelsku javnost općenito.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada