Izvještaj izraelskih medija otkriva mučenje zatvorenika iz Gaze

Palestinci uhapšeni na sjeveru Pojasa Gaze opisali su kako su ih izraelski vojnici sistematski zlostavljali, počevši od uskraćivanja vode za piće, sna i hrane, pa sve do brutalnog fizičkog nasilja.

Prema svjedočenjima, palestinski zarobljenici prevezeni su kamionima iz Beit Lahije do plaže, gdje su ostavljeni vezani satima (Reuters)

Izraelski časopis 972+ i portal Local Call proveli su zajedničku novinarsku istragu koja otkriva aspekte onoga što zatvorenici iz Gaze podnose unutar izraelskih logora za mučenje.

Palestinci uhapšeni na sjeveru Pojasa Gaze opisali su kako su izraelski vojnici sistematski zlostavljali sve, počevši od uskraćivanja vode za piće, sna i hrane, pa sve do brutalnog fizičkog nasilja.

U izvještaju se navodi da su u javnosti širom svijeta kružile fotografije na kojima se vide deseci palestinskih muškaraca u gradu Beit Lahija, na sjeveru Pojasa Gaze, koji su skinuti u donji veš. Naređeno im je da kleknu ili da sjednu pognute glave, a zatim su im povezane oči i ukrcani su u izraelske vojne kamione poput “krda goveda”.

Magazin +972 i informativni portal Local Call razgovarali su sa četiri palestinska civila koji se pojavljuju na ovim fotografijama, ili su uhapšeni u blizini mjesta događaja i prebačeni u vojne pritvorske centre, gdje su držani nekoliko dana ili čak sedmica prije nego što su pušteni i vraćeni nazad u Gazu.

Njihova svjedočenja ₋ zajedno sa 49 video svjedočenja Palestinaca uhapšenih u sličnim okolnostima posljednjih sedmica u područjima Zaytoun, Jabalia i Shujaiya u Pojasu Gaze, a koja su objavili razni arapski mediji ₋ ukazuju na to da izraelski vojnici vrše sistematsko zlostavljanje i mučenje zarobljenika, bez obzira da li je riječ o civilima ili borcima.

Mučenje strujom i spaljivanje

Prema ovim svjedočenjima, okupatorski vojnici su palestinske zarobljenike mučili strujom, palili im tijela upaljačima, pljuvali im u usta, gasili cigarete po vratu i leđima, uskraćivali san, hranu i pristup toaletima.

Izraelski časopis i web stranica navode da su Palestinci s kojima su razgovarali izjavili da su ujutro, 7. decembra, kada su snimljene fotografije iz Beit Lahije, izraelski vojnici ušli u naselje i naredili svim civilima da napuste svoje domove.

Ayman Lubad, pravni istraživač u Palestinskom centru za ljudska prava, koji je tog dana uhapšen zajedno sa svojim mlađim bratom, rekao je da su vojnici vikali: ”Svi civili moraju sići i predati se”.

Vojnici su naredili svim muškarcima da skinu odjeću sa sebe, okupili su ih na jednom mjestu i snimili fotografije koje su se kasnije pojavile na društvenim mrežama. U međuvremenu, ženama i deci je naređeno da odu u bolnicu Kamal Adwan, navodi se u svjedočenjima.

Spaljivanje kuća

U izvještaju se navodi da su četvorica svjedoka odvojeno izjavila da su, dok su sjedili vezanih ruku na ulici, vojnici ulazili u kuće u naselju i palili ih. Vojnici su zarobljenicima rekli da su uhapšeni jer se “nisu evakuirali na jug Pojasa Gaze”.

Osobe s kojima su razgovarala dva izraelska medija navele su nekoliko razloga zbog kojih nisu napustili svoje domove, a jedan od njih je i strah od izlaganja izraelskom bombardiranju na svom putu prema jugu.

Među spomenutim razlozima su i poteškoće u kretanju, invaliditet među članovima porodice i neizvjestan život u kampovima za raseljene osobe na jugu.

U video snimku, koji je zabilježen na mjestu događaja u Beit Lahiji, izraelski vojnik drži megafon u rukama i stoji ispred zatočenih stanovnika, koji sjede u redovima, goli i na koljenima, sa rukama iza glave, te izjavljuje: Izraelska vojska je stigla. Uništili smo Gazu i Jabaliju. Zauzeli smo Jabaliju. Okupiramo cijelu Gazu. Je li ovo ono što želite? Želite li Hamas sa sobom?” Palestinci na to glasno odgovaraju da su civili.

Palestinski državljanin koji se pojavio na fotografiji zarobljenika u Beit Lahiji rekao je, tražeći da govori pod pseudonimom zbog straha od odmazde njegovoj porodici koja se još uvijek nalazi u izraelskom pritvorskom centru: ”Naša kuća je izgorjela pred mojim očima”.

Poniženje

Prema svjedočenjima, palestinski zarobljenici prevezeni su kamionima iz Beit Lahije do plaže, gdje su ostavljeni vezani satima, a zatim je snimljena još jedna njihova fotografija koja je kružila društvenim mrežama.

Lubad je ispričao da je izraelska vojnikinja naredila jednom broju zarobljenika da plešu, a zatim ih fotografirala.

Nakon toga, zarobljenici su u donjem vešu prebačeni na drugu plažu ”unutar Izraela”, u blizini vojne baze Zikim, gdje su ih, prema njihovim svjedočenjima, vojnici ispitivali i žestoko tukli.

Iz ureda glasnogovornika izraelske vojske saopćeno je da su vojni pritvorski centri namijenjeni samo za ispitivanje i početnu provjeru pritvorenika, prije nego što budu prebačeni u izraelsku zatvorsku službu ili do njihovog puštanja na slobodu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada