Izraelski mediji: Ovo će Blinken tražiti od Netanyahua

Izraelski izvori potvrdili su da će američki državni sekretar Antony Blinken zatražiti od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pređe na treću fazu rata.

Američki državni sekretar će pozvati izraelsku vladu da pokrene pregovore kako bi se zaključio sporazum o razmjeni zatvorenika, objavili su izraelski mediji (AFP)

Izraelski izvori potvrdili su da će američki državni sekretar Antony Blinken zatražiti od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pređe na treću fazu rata, dok je izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir rekao da prelaskom na ograničene operacije u Pojasu Gaze Izrale ne može dobiti rat.

Izraelski Channel 12 citira izvore koji su rekli da Blinkenov zahtjev – koji je kasnije u ponedjeljak doputovao u Izrael – ima za cilj da “nađe način koji će omogućiti raseljenim Palestincima sa sjevera na jug da se vrate u svoja područja u sjevernom Pojasu Gaze”.

Američki državni sekretar također će pozvati izraelsku vladu da pokrene pregovore kako bi se zaključio sporazum o razmjeni zatvorenika, udvostručio unos pomoći u Gazu, prebacio povrat poreza Palestinskoj samoupravi i izbjeglo izbijanje rata na granici s Libanom .

Blinken je u ponedjeljak održao dodatne razgovore s arapskim liderima, u sklopu diplomatskih napora da se spriječi širenje rata u Gazi.

Blinken se u UAE sastao sa predsjednikom emirata, šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom, a kasnije u Saudijskoj Arabiji i sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom u gradu Al-Ula prije nego se uputio u Izrael.

Blinken je jučer posjetio Jordan i Katar i pokušao uvjeriti arapske zvaničnike da se Sjedinjene Američke Države protive raseljavanju Palestinaca iz Pojasa Gaze, te umjesto toga žele da susjedne arapske zemlje preuzmu svoju ulogu u upravljanju Pojasom u budućnosti.

Blinken će se u utorak sastati sa izraelskim zvaničnicima. Ovo je njegova četvrta turneja u regiju od početka rata 7. oktobra.

Ben Gvir je ranije pozvao na raspuštanje mini-ministarskog vijeća zbog ‘neuspjeha u vođenju rata’ (EPA)

Izjave Ben Gvira

U tom kontekstu, izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir rekao je da su izvještaji i intervjui izraelskih zvaničnika u zapadnim medijima o okončanju faze borbi i prelasku na ograničene operacije u Gazi “praktički najava okončanja ratne faze podčinjavanja i ulazak u fazu iscrpljivanja”, ističući da “Izrael, na taj način ne može dobiti rat”.

Izjava Ben Gvira dolazi u svjetlu izvještaja o neslaganjima unutar Izraelskog ratnog vijeća, vijesti o američkim nastojanjima da potaknu Tel Aviv na smanjenje intenziteta borbi u Pojasu Gaze, kao i Netanyahuovih uvjeravanja da “rat neće prestati prije nego što se postignu njegovi ciljevi.”

Prošlog novembra Ben Gvir je zaprijetio ostavkom u izraelskoj vladi ukoliko Izrael ne nastavi rat nakon završetka primirja, nakon što su on i još dva ministra iz njegove stranke glasali protiv privremenog sporazuma o humanitarnom primirju između Islamskog pokreta otpora Hamas i Izrael.

Krajem decembra prošle godine, Ben Gvir je također pozvao na raspuštanje Ministarskog ratnog vijeća, rekavši da je ideja smanjenja vojnih aktivnosti u Pojasu Gaze “neuspjeh u upravljanju ratom od strane ograničene vlade (Vijeće ratnih ministara) i da se ona odmah mora demontirati.”

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada