Gotovo 350.000 ljudi tražilo azil u Njemačkoj 2023.

Migranti su postali veliki politički problem za Vladu Njemačke, pošto se lokalne zajednice bore da udome mnoge pridošlice.

Najveći broj tražitelja azila je iz Sirije - gotovo 104.561, a odmah iza njih su državljani Turske, sa 62.624, a zatim Afganistanci kojih je bilo 53.582 (Reuters)

Broj osoba koje su tražile azil u Njemačkoj je prošle godine porastao na 351.915, što je povećanje za 51,1 posto u odnosu na prethodnu 2022. godinu, saopćio je u ponedjeljak Savezni ured za migracije i izbjeglice.

Najveći broj tražitelja azila je iz Sirije – gotovo 104.561, a odmah iza njih su državljani Turske, sa 62.624, a zatim Afganistanci kojih je bilo 53.582, prenosi Beta.

Migranti su postali veliki politički problem za Vladu, pošto se lokalne zajednice bore da udome mnoge pridošlice.

Njemački kancelar Olaf Scholz koji se suočava sa ogromnim pritiskom iz opozicije da uspori taj trend, nedavno je  rekao da “dolazi previše migranata”.

Prošle godine Scholz i 16 guvernera saveznih država su se složili o novim, strožijim mjerama za suzbijanje velikog broja migranata. Te mjere uključuju ubrzanje postupka davanja azila, ograničenja beneficija za tražioce azila i veća finansijska pomoć savezne vlade za države i lokalne zajednice koje se bore s prilivom migranata.

Dodatne mjere

Njemačka je također primila više od milion Ukrajinaca koji su pobjegli od ruske invazije februara 2022. godine.

Prošle jeseni Njemačka je ponovo uspostavila privremene granične kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom.

Savezna vlada je također uvela dodatne mjere kako bi smanjila broj migranata tako što je pokušala da ubrza deportaciju odbijenih tražilaca azila i pooštrivši kazne za osobe koji su umiješane u krijumčarenje ljudi.

Prošlogodišnji brojevi su i dalje daleko ispod brojki iz 2015-16. godine, kada je više od milion migranata došlo u Njemačku, uglavnom iz Sirije, Afganistana i Iraka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada