Bjesne borbe u centralnom dijelu Pojasa Gaze: Al-Qassam diže u zrak dva tunela s okupatorskim vojnicima

Otpor je najavio nove operacije protiv okupatorskih vojnika, dok je okupatorska vojska saopćila da je pronašla otvore za tunele u centralnom dijelu Pojasa.

Borac Al-Qassama gađa izraelsko vozilo u Gazi (Društvene mreže)

Sukobi u Pojasu Gaze koncentrirani su na njegov centralni i južni dio. Otpor je najavio nove operacije protiv okupatorskih vojnika, dok je okupatorska vojska saopćila da je pronašla otvore za tunele u centralnom dijelu Pojasa.

Dopisnik Al Jazeere izvijestio je da je došlo do sukoba između otpora i okupacije u gradu Al-Zawayda i kampu Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa.

Brigade al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas), objavile su da su njihovi borci minobacačkim granatama teškog kalibra bombardovali okupatorske snage koje su prodrle u kamp Maghazi u centru Pojasa Gaze.

Al-Qassam je, također, rekao da su njegovi borci gađali dva Merkava tenka i vojni buldožer granatama „Al-Yassin 105“ istočno od izbjegličkog kampa Bureij u centralnom dijelu Pojasa te da su vojnici u ta dva tenka ili ubijeni ili ranjeni.

Dodao je da su njegovi borci digli u zrak dva tunela s okupatorskim vojnicima, a izvijestili su i o stradanju sedmočlane pešadijske jedinice u jednom minskom polju.

Pored izvještaja o nasumičnoj okupatorskoj pucnjavi na civile, borci Al-Qassama emitirali su scene uništavanja jednog transportera u opkoljenom kampu Maghazi.

Brigade al-Quds, vojno krilo pokreta Islamski džihad, saopćile su da su salvom minobacačkih granata bombardovale položaj okupatorskih vozila i vojnika na glavnoj stazi u kampu Maghazi. Istovremeno su projektilima bombardovale naselja oko Pojasa Gaze.

Kada je riječ o jugu Pojasa, Brigade al-Qassam su minobacačkim granatama bombardovale masu izraelske vojske koja je prodrla u naselje Al-Mahatta u Khan Younisu, dok su Brigade Al-Quds bombardovale masu okupatorskih vojnika i vozila u naselju Al-Katiba, također u Khan Younisu.

Žrtve na okupatorskoj strani

Izraelska bolnica Soroka saopćila je da je primila osam vojnika ranjenih u borbama u Gazi u protekla 24 sata.

Od početka rata bolnica je primila 2.478 ranjenih, od kojih je 14 u teškom stanju, a trenutno je na liječenju 35 vojnika povrijeđenih u Gazi.

Izraelska vojska objavila je ranije ovog mjeseca da je spasilačka jedinica 669 evakuisala više od hiljadu ranjenih od početka kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Kada je riječ o operacijama izraelske vojske, glasnogovornik vojske Daniel Hagari rekao je da su njihove snage pronašle dva otvora za tunel u jednoj zgradi u centru Pojasa Gaze, kao i otvor za tunel u kampu Maghazi, u kojem su bila borbena sredstva.

Hagari je dodao da su vojne snage u subotu uništile kompleks za lansiranje projektila na području grada Beit Lahia na sjeveru Pojasa.

Također je rekao da je izraelski dron bombardovao 4 pripadnika elitnih jedinica pokreta Hamas, a petog pripadnika ubio.

Glasnogovornik je rekao da će izraelska vojska svoje operacije fokusirati na centralni i južni dio Pojasa Gaze, i to na drugačiji način nego na sjeveru, ne pojašnjavajući šta podrazumijeva pod time, te najavio „raskol“ u strukturi vojnog rukovodstva pokreta Hamas na sjeveru Pojasa Gaze.

U međuvremenu, izraelski Kanal 12 citirao je ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je uvjeravao porodice zarobljenih vojnika da se rat neće završiti dok svi zarobljenici ne budu oslobođeni.

Izraelska vlada kritikuje vojsku zbog nesposobnosti u postizanju ciljeva rata u Gazi, posebno zbog neuspjeha da vrati niti jednog zarobljenika tokom vojnih operacija, u toku kojih su neki zarobljenici i poginuli.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada