Biden ne planira otpustiti ministra odbrane Lloyda Austina

Lloyd Austin je izložen kritikama jer nekoliko dana predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenu i javnosti nije otkrio svoju višednevnu hospitalizaciju.

Američki ministar obrane Lloyd Austin hospitaliziran je 1. januara, ali njegovi najbliži saradnici i javnost to nisu znali (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden ne planira otpustiti ministra odbrane Lloyda Austina zbog toga što danima nije otkrio da je hospitaliziran, saopštila je Bijela kuća, uprkos pozivima republikanaca za smjenu šefa Pentagona.

“Ne postoji plan za bilo šta osim da sekretar Austin ostane na tom poslu i nastavi liderstvo koje je već pokazao”, rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, novinarima u predsjedničkom avionu Air Force One.

“Radit ćemo ono što je slično ‘toplom pranju’ i pokušati da vidimo da li procesi i procedure uopće treba da se mijenjaju ili modifikuju kako bismo mogli da učimo iz ovog primjera“, dodao je.

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da Biden ima ‘potpuno povjerenje’ u Austina (Reuters)

Austina su kritikovali jer nije odmah obavijestio predsjednika i javnost o svojoj hospitalizaciji tokom rata u Pojasu Gaze i strahovanju da bi se sukob mogao proširiti na Bliski istok.

Bivši predsjednik Donald Trump, republikanac koji je vjerovatno protivnik Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, tvrdi da bi Austin trebao biti otpušten sa svoje pozicije zbog nedostatka transparentnosti, nazivajući to “neprikladnim profesionalnim ponašanjem i nepoštivanjem dužnosti”.

“Nestao je sedam dana, a niko, uključujući njegovog šefa … Joe Bidena, nije imao pojma o tome gdje je ili bi mogao biti”, napisao je Trump na vlastitoj platformi Truth Social.

Republikanski kongresmen Elise Stefanik iz New Yorka i članica Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu, pozvala je na ostavku Austina.

“Mora postojati puna odgovornost počevši od trenutne ostavke sekretara Austina i onih koji su za njega lagali te istrage Kongresa o ovom opasnom kršenju dužnosti”, izjavila je.

‘Potpuno povjerenje’

Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima da Biden ima “potpuno povjerenje” u Austina.

Kirby kaže da je trenutno “glavni fokus” Austinovo zdravlje i oporavak.

“On je već preuzeo sva svoja ovlaštenja. On već obavlja sve funkcije koje bi inače obavljao. On to upravo radi iz bolnice”, rekao je.

U nedjelju je otkriveno da je Austinova hospitalizacija držana u tajnosti, uključujući da njegov zamjenik i drugi bliski Bidenu nisu znali za Austinovo zdravstveno stanje.

“Nije bilo obavještenja o takvim saznanjima u Bijeloj kući ili u Vijeću za nacionalnu sigurnost do četvrtka popodne”, izjavio je Kirby.

Američka vlada nije otkrila zdravstveni problem zbog kojeg se Austin trenutno liječi.

Kirby je rekao da ne raspolaže takvim informacijama, ali da su Biden i Austin razgovarali posljednjih dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada