Australija uvela zabranu nacističkog pozdrava i simbola terorističkih grupa

Sada je protuzakonito javno izvođenje nacističkog pozdrava, kao i prodaja nacističkih simbola, rekao je glavni državni advokat Mark Dreyfuss.

Vlada Australije je ovim zakonom reagirala na porast antisemitskih incidenata (EPA)

U Australiji je stupio na snagu zakon koji zabranjuje nacistički pozdrav i nacističke memorabilije te prikazivanje ili prodaju simbola povezanih s terorističkim grupama.

“Sada je protuzakonito javno izvođenje nacističkog pozdrava, kao i prodaja nacističkih simbola”, rekao je glavni državni advokat Mark Dreyfuss.

“Novim zakonom se također veličanje i slavlje terorističkih radnji proglašava krivičnim djelima”, dodao je Dreyfuss, ističući da je australsko zakonodavstvo poslalo jasnu poruku da u Australiji nema mjesta za one koji veličaju holokaust ili terorističke akte, prenosi Hina, pozivajući se na agencije.

Australski parlament je zakonodavni amandman vezan uz protuterorizam (Zabranjeni simboli mržnje i ostale mjere) 6. decembra proglasio zakonom uz jednoglasnu podršku zastupnika.

Porast antisemitskih incidenata

Vlada Australije je ovim zakonom reagirala na porast antisemitskih incidenata nakon izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa.

“Ovo je prvi zakon te vrste koji garantuje da nikome u Australiji neće biti dozvoljeno da veliča ili profitira od djela i simbola koji slave naciste i njihovu zlu ideologiju”, poručio je Dreyfuss.

Novi zakon zabranjuje i javno izlaganje ili trgovinu simbolima koji se dovode u vezu sa zabranjenim terorističkim grupama kao što je Islamska država Irak i Levant (ISIL).

U oktobru su u Sydneyju uhapšena i optužena trojica muškaraca koji su ispred Jevrejskog muzeja pozdravljali nacističkim pozdravom.

Izvor: Agencije