Al-Duwairi: Zbog čega je izraelska vojska ranjivija u Khan Yunisu nego u Gazi

Brigade al-Qassam pripremile su odbrambeno područje na način koji izraelske snage primorava da ulaze u manjim grupama, izlažući ih većim riziku.

Vojni i strateški stručnjak, generalmajor Fayez Al-Duwairi, rekao je da su šanse za napad na vozila okupatorske vojske u Khan Yunisu na jugu Pojasa Gaze višestruko veće od onih u Gazi (Al Jazeera)

Vojni i strateški stručnjak, generalmajor Fayez Al-Duwairi, rekao je da su šanse za napad na vozila izraelske vojske u Khan Yunisu na jugu Pojasa Gaze višestruko veće od onih u Gazi, zbog broja otvora za tunele koji su na tom području.

U vojnoj analizi za Al Jazeeru Al-Duwairi je pojasnio da je broj otvora za tunele u Gazi po kvadratnom kilometru manji nego što ih je u Khan Yunisu. To je zbog toga što su oni u Gazi od cementa i međusobno povezani, za razliku od onih u Khan Yunisu, koji podrazumijevaju široku mrežu ispresijecanih tunela koji nisu povezani s centralnom mrežom, a čiji je cilj uvući okupatorske snage u zasjede.

Dodao je da je mreža tunela u Gazi izgrađena tako da može podnijeti najgore uvjete, odbacujući izjave okupatorske vojske o uništavanju 10 kilometara tunela, od ukupno više od 500 kilometara.

U provinciji Khan Yunis, napomenuo je Al-Duwairi, postoje tri goruća fronta. Prvi je grad Al-Qarara, gdje je stvarna bitka počela prije četiri dana, zatim grad Khuza'a, koji je skoro idealno pripremljen za defanzivu i okupator može posegnuti za njegovim uništenjem kao što je uradio u Beit Hanounu, i treći front je grad Khan Yunis.

Istakao je da je okupator iskoristio poljoprivrednu teritoriju Al-Mawasi i teritoriju bivšeg Gush Katifa da uđe u Khan Yunis sa zapada, gdje su okupatorske snage stigle do područja velikog zatvora, stanice i bataljona.

Ovakav razvoj događaja natjerao je Brigade al-Qassam da izvrše pripremanje odbrambenog područja na način koji okupatorske snage primorava da ulaze u manjim grupama, „prouzrokujući im tako veći broj žrtava“, objasnio je Al-Duwairi.

Broj izraelskih brigada – njih osam, pojačanih sa još dvije – je ono što je okupatorskoj vojsci omogućilo ulazak, ali je stvarno pitanje koliko je to tačno, kaže Al-Duwairi.

Kampovi u centralnom dijelu Pojasa

Al-Duwairi je potvrdio da u centralnom guvernoratu Pojasa okupator nije ostvario nikakva značajnija postignuća, uprkos tome što je kampove Bureij, Maghazi, Nuseirat i Zawaida odvojio jedan od drugog, napadajući ih iz dva ili tri pravca.

Sukobi koji se trenutno vode u centralnom guvernoratu ograničeni su na područje oko kampova, kaže Al-Duwairi, potvrđujući sposobnost otpora da sukobima efikasno upravlja.

Spomenuo je formiranje operativne sobe na nivou frakcija, gdje će se vršiti raspodjela uloga među njima. Brigade al-Qassam pojačale su mehanizme međusobne komunikacije, raspoređujući se tako da „svaki bataljon brani neki kamp“, a pripremljeni su u skladu sa zahtjevima sukoba.

Objasnio je da je odbrambeni plan napravljen na geografskoj osnovi, a u borbe su uključene pojedinačne jedinice sistema odbrane, dok s izraelske strane u napadu u ovom području učestvuje pet vojnih brigada, prema procjenama Al-Duwairija.

Kada je posrijedi ono što se priča o američkom pritisku na Izrael da pređe u novu fazu rata, vojni stručnjak to smatra više političkom strategijom, ukazujući gotovo potpuno povlačenje okupatora sa sjevera Pojasa Gaze.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada