Tajani: Evropska unija bi trebala imati svoju vojsku

Šef italijanske diplomatije je rekao kako je čvršća evropska saradnja u odbrani prioritet stranke Forza Italia koju on vodi.

Tajani je također rekao da bi 27-člana EU trebala racionalizirati svoje vodstvo (Reuters)

Evropska unija trebala bi osnovati vlastitu kombiniranu vojsku koja bi mogla učestvovati u čuvanju mira i sprečavanju sukoba, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

U intervjuu za italijanski list La Stampa, Tajani je rekao kako je čvršća evropska saradnja u odbrani prioritet stranke Forza Italia koju on vodi.

“Ako želimo biti čuvari mira u svijetu, treba nam evropska vojska. I to je osnovni uvjet da bi mogli imati efikasnu evropsku vanjsku politiku”, istakao je u intervjuu objavljenom u nedjelju.

“U svijetu s moćnim igračima poput Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Indije, Rusije – s krizama od Bliskog istoka do Indo-Pacifika – italijanske, njemačke, francuske ili slovenske građane može zaštititi samo ono što već postoji, naime Evropska unija”, dodao je.

Naslijedio Berlusconija

Europska odbrambena saradnja sve je više na političkom dnevnom redu nakon ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine. Međutim, napori su bili više fokusirani na širenje NATO-a, pri čemu se članica EU-a Finska pridružila savezu prošle godine, a Švedska je također na putu da postane članica.

Tajani je također rekao da bi 27-člana EU trebala racionalizirati svoje vodstvo i imati jedno predsjedništvo, umjesto sadašnje strukture predsjednika Evropskog vijeća i predsjednika Evropske komisije.

Ministar vanjskih poslova Italije postao je čelnik stranke Forza Italia nakon smrti Silvija Berlusconija prošle godine.

Izbori za Evropski parlament u junu bit će prvo mjerilo popularnosti stranke nakon gubitka karizmatičnog bivšeg čelnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada