Wang: Saradnja Kina-SAD ‘više nije opcija… nego imperativ’

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine napeti su zbog niza pitanja, uključujući nacionalnu sigurnost, globalne sukobe, trgovinska ograničenja.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je najhitniji zadatak za kinesko-američke odnose uspostavljanje razumijevanja i saradnje između dviju strana (AFP)

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da je najhitniji zadatak za kinesko-američke odnose uspostavljanje razumijevanja i saradnje između dviju strana, istaknuvši da to “više nije opcija … već imperativ” za svijet, javlja Hina.

Saradnja je “najispravniji put za slaganje Kine i Sjedinjenih Država”, rekao je Wang u uvodnom govoru na događaju povodom obilježavanja 45. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i SAD-a.

“Može se reći da kinesko-američka saradnja više nije opcija za dvije zemlje, pa čak ni za svijet, već imperativ s kojim se treba ozbiljno pozabaviti”, rekao je Wang.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine napeti su zbog niza pitanja, uključujući nacionalnu sigurnost, globalne sukobe, trgovinske ograničenja, klimatske promjene i Tajvan.

Diplomatski raskol produbio se prošle godine jer su se međusobno optuživali za let balonima u svojim zračnim prostorima.

Razvoj i revitalizacija Kine

Prošle su sedmice dvije supersile održale vojne vježbe u Južnom kineskom moru dok se sukobi u regiji oko spornog teritorija intenziviraju.

Wang je rekao da se Kina nada da će SAD promijeniti svoj način razmišljanja i “u stavu jednakosti i uključivosti” poštivati izbore kineskog naroda i razvojni put Kine, uključujući odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Spremni smo se posvetiti izgradnji stabilnog, zdravog i održivog odnosa Kine i SAD-a na temelju međusobnog poštovanja”, rekao je.

Wang je također rekao da razvoj i revitalizacija Kine ima “snažan endogeni zamah”, što, kako je rekao, znači da će Kina preuzeti veću odgovornost za svjetski mir i razvoj.

“Nemamo namjeru nikoga zamijeniti, nadjačati i nemamo namjeru tražiti hegemoniju”, dodao je.

SAD i njegovi saveznici često govore da su zabrinuti zbog sve većeg zbližavanja Kine i Rusije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada