Trumpu zbog prevare zabraniti poslove s nekretninama u New Yorku

Donaldu Trumpu trebalo bi trajno zabraniti pristup njujorškom tržištu nekretnina zbog „nečuvene” prevare, rekla je glavna državna tužiteljica Letitie James.

Trumpovi advokati odgovorili su da savezna država nije uspjela dokazati „stvaran utjecaj“ Trumpovih financijskih izvještaja bankama
Trumpovi advokati odgovorili su da savezna država nije uspjela dokazati „stvaran utjecaj“ Trumpovih financijskih izvještaja bankama (Reuters)

Donaldu Trumpu trebalo bi trajno zabraniti pristup njujorškom tržištu nekretnina zbog „nečuvene” prevare, rekla je glavna državna tužiteljica u sudskom podnesku uoči završne riječi u građanske parnice protiv bivšeg predsjednika SAD-a, prenosi Reuters.

U podnesku njujorške državne tužiteljice Letitie James stoji da su „bezbrojni primjeri“ Trumpovog „napuhavanja vrijednosti imovine i prikrivanje činjenica bili toliko nečuveni da je iza njih sigurno loša namjera“, javlja Hina.

Trumpovi advokati odgovorili su da savezna država nije uspjela dokazati „stvaran utjecaj“ Trumpovih financijskih izvještaja bankama, koja su, tvrdi sudac, precjenjivala njegovu neto vrijednost za milijarde dolara.

U svom su podnesku obrazložili da ured glavnog državnog tužitelja prekoračuje svoje ovlasti pokušavajući zabraniti Trumpu „svaku“ poslovnu aktivnost, što je kazna „koja ne nosi samo financijske posljedice“.

Nakon završnih podnesaka obiju strana uslijedit će završne riječi u četvrtak, a još se ne zna kad će sudac koji predsjedava slučajem, Justice Arthur Engoron, izreći presudu.

Trump bi mogao izgubiti dragocjene nekretnine

U ovom slučaju Trump bi mogao izgubiti dragocjene nekretnine, a Engoron je već utvrdio da je Trump, glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., odgovoran za lažno precjenjivanje svog bogatstva za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete podizanja kredita.

Tromjesečno suđenje prošle godine uglavnom se bavilo naknadom štete. Tužiteljica James, inače iz redova demokrata, traži najmanje 250 miliona dolara kazni i oštra ograničenja Trumpovoj sposobnosti poslovanja u saveznoj državi New York.

Trump je negirao krivnju i slučaj nazvao političkim lovom na vještice.

Slučaj je dio niza pravnih problema s kojima se Trump suočava dok vodi kampanju protiv predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru 2024., iako nitko još nije ugrozio njegovu snažnu prednost nad republikanskim suparnicima na unutarstranačkim izborima.

Na nesuradljivom i nedosljednom svjedočenju u oktobru, Trump se hvalio svojom poslovnom oštroumnošću i tvrdio da su tužiteljica James i sudac Engoron politički pristrani.

Izvor: Agencije