Kijev: Uništili smo ruski komandni centar na aerodromu na Krimu

Aerodrom Saki: svi ciljevi pogođeni, rekao je komandant ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk.

Rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da su njihovi sistemi protuzračne odbrane oborili četiri ukrajinska projektila (Reuters - Ilustracija)

Ukrajinska vojska je izvijestila da je u noćnom raketnom napadu uništila ruski komandni centar na aerodromu Saki na Krimskom poluotoku.

“Aerodrom Saki: svi ciljevi pogođeni”, rekao je komandant ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk, prema izvještajima lokalnih medija.

Tokom noći, rusko ministarstvo odbrane je saopćilo da su njihovi sistemi protuzračne odbrane oborili četiri ukrajinska projektila. Izvještaji se nisu mogli nezavisno provjeriti, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

Ukrajinski napadi na ruske vojne ciljeve na Krimu

Od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, ukrajinske snage izvodile su česte napade na ruske vojne ciljeve na Krimu, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014.

Postrojenje u Sakiju dospjelo je na naslovnice u augustu prošle godine kada su ukrajinski projektili uništili nekoliko ruskih letjelica parkiranih na otvorenom.

U septembru ove godine Ukrajina je pogodila sjedište ruske crnomorske flote u Sevastopolju krstarećim projektilima Storm Shadow isporučenim sa zapada.

Veliki desantni brod Novočerkask potopljen je 26. decembra dok je bio usidren u luci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada