Blinken razgovarao s Erdoganom na početku diplomatske turneje

Blinken i ministar vanjskih poslova Hakan Fidan prije toga su razgovarali o ratu i humanitarnoj krizi u Gazi i turskoj ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u.

Erdogan i Blinken sastali su se u Istanbulu (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken sastao se s čelnikom Turske, a slijedi mu sastanak s čelnikom Grčke na početku jednosedmičnog putovanja u svrhu smirivanja napetosti koje su porasle na Bliskom istoku nakon što je počeo rat Izraela i Hamasa u oktobru.

Najviši diplomata Bidenove administracije susreo se u Istanbulu s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, oštrim kritičarem izraelskih vojnih akcija u Gazi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Blinken i ministar vanjskih poslova Hakan Fidan prije toga su razgovarali o ratu i humanitarnoj krizi u Gazi i turskoj ratifikaciji članstva Švedske u NATO-u, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Američki dužnosnici frustrirani su dugotrajnim procesom, ali uvjereni da će Ankara uskoro odobriti pristupanje Švedske NATO-u, nakon što je ta zemlja u decembru dobila podršku odbora turskog parlamenta, rekao je neimenovani visoki dužnosnik State Departmenta koji je doputovao s Blinkenom.

Ratifikacija članstva Švedske u NATO-u

Američki zastupnici odgodili su prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj dok ne ratificira članstvo Švedske u NATO-u.

Švedska je zajedno s Finskom podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu početkom 2022. godine. Ulaskom u NATO, postala bi 32. članica tog saveza. Finska se pridružila prošle godine.

Blinken će kasnije otputovati na Kretu na sastanak s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom. Grčka, članica NATO-a, čeka odobrenje američkog Kongresa za prodaju borbenih aviona F-35.

“Razgovarat ćemo o ovom pitanju. Mislim da će biti pozitivnih pomaka”, rekao je grčki ministar vanjskih poslova George Gerapetritis za grčku televiziju Skai.

Jednosmedmična turneja

Blinkenova turneja obuhvatit će arapske države, Izrael i okupiranu Zapadnu obalu, gdje će poručiti da Washington ne želi regionalnu eskalaciju sukoba u Gazi.

Američki dužnosnik rekao je da Turska ima odnose s mnogim stranama u sukobu, referirajući se na njene veze s Iranom i Hamasom.

Rat Izraela u Gazi počeo je nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.139 osoba. Izraelska osvetnička ofanziva ubila je više od 22.700 Palestinaca, a sukob se proširio na Zapadnu obalu, Liban i plovne puteve Crvenog mora.

Blinken se nada da će postići napredak u razgovorima o tome kako bi se moglo upravljati Gazom ako i kad Izrael postigne svoj cilj i uništi Hamas.

Washington želi da zemlje u regiji, uključujući Tursku, imaju ulogu u obnovi, upravljanju i sigurnosti u Pojasu Gaze kojim od 2007. upravlja Hamas, rekao je dužnosnik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada