Biden optužio Trumpa da je prijetnja demokratiji, upozorio na njegov reizbor

Biden je obilježio treću godišnjicu od napada na Capitol svojim prvim velikim ovogodišnjim govorom u predizbornoj kampanji, usmjerivši pritisak na Trumpa.

Američki predsjednik Joe Biden (AP)

Američki predsjednik Joe Biden optužio je republikanca Donalda Trumpa, svog vjerovatnog protukandidata na izborima 2024. godine, za huškanje napada na Capitol 6. januara 2021. godine, stavivši tako tu pobunu u centar svoje kandidature na ponovim izborima.

“Rekao je rulji da se bori kao sam vrag. I svi su bili kao pušteni s lanca. Tada je, kao i obično, prljavi posao prepustio drugima. Povukao se u Bijelu kuću”, kazao je Biden.

Biden je obilježio treću godišnjicu od napada na Capitol svojim prvim velikim ovogodišnjim govorom u predizbornoj kampanji, usmjerivši pritisak na Trumpa čija se kampanja bazira na upitnom Bidenovom upravljanju američkom ekonomijom te starosti, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Biden je rekao da Trump svoju ponovnu kandidaturu temelji na pokušaju “osvete i odmazde” protiv svojih političkih neprijatelja. Podsjetio je Amerikance da je Trump svoje protivnike nazvao “štetočinama”, “istim jezikom koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj”.

“Kako se usuđuje? Ko, za ime Boga, on misli da je?”, rekao je Biden, gotovo šapćući.

‘Glas za Trumpa je glas za diktaturu’

Biden je obećao da će odbrana, zaštita i očuvanje demokratije biti njegovo glavno obećanje te je sugerirao da glas za Trumpa znači glas za diktaturu.

“Demokratija je stavljena na glasanje. Vaša sloboda je na glasačkom listiću”, kazao je.

“Kampanja Donalda Trumpa vrti se oko njega. Ne oko Amerike, ne oko vas. Kampanja Donalda Trumpa je opsjednuta prošlošću. Ne budućnošću. On je spreman žrtvovati našu demokratiju kako bi sebe stavio na vlast”, rekao je Biden.

Trump, koji je bio na vlasti od 2017. do 2021. i koji prednjači u nominacijama za republikanskog kandidata za predsjednika, doveo je u pitanje svoj poraz na izborima 2020. što je natjeralo hiljade njegovih pristalica da napadnu Capitol 6. januara 2021.

Taj neuspjeli pokušaj da se zaustavi formalna potvrda rezultata izbora završila je smrću pet osoba i s na desetke povrijeđenih policajaca.

Napad na Capitol

Biden je kazao da kad se odvio napad na američki Capitol, “nije bilo sumnje u istinu” te da su čak i neki republikanski članovi Kongresa i komentatori Fox Newsa javno i privatno osudili pobunu Trumpovih pristalica.

“No, kako vrijeme prolazi – politika, strah, novac – su se umiješali. A oni Make America Great Again (MAGA) glasovi koji znaju istinu o Trumpu i 6. januara odbacili su istinu i napustili našu demokratiju”, rekao je Biden.

Republikanci koji su poticali Trumpovu kandidaturu u 2024. uglavnom su se klonili kritiziranja njegovih postupaka toga dana, budući da ankete pokazuju da je manje vjerovatno da će republikanski glasači okriviti Trumpa za 6. januar nego prije tri godine.

Prije svog govora na fakultetu u Blue Bellu u Pennsylvaniji, Biden je obišao mjesto Valley Forge u kojem se nalazio zimski štab Georgea Washingtona iz doba Američkog rata za nezavisnost, kasne 1777. i rane 1778. godine.

Politički polarizirana zemlja

U svom govoru, Biden je uporedio Trumpovo nastojanje da se održi na vlasti s primjerom Washingtona, koji je kao prvi američki predsjednik svojevoljno odstupio nakon dva mandata.

Biden je slikovito opisao ono što se dogodilo 6. januara, rekavši da su demonstranti zvali na vješanje tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea te da su ljudi umrli jer su Trumpove laži “dovele rulju u Washington”.

Hoće li Bidenov govor imati utjecaj čak 10 mjeseci prije dana izbora, u politički polariziranoj zemlji u kojoj birači dobivaju vijesti i informacije iz potpuno različitih izvora, ostaje za vidjeti.

Bidenovi argumenti nisu učinili mnogo da ublaže brige njegovih pristalica o pitanjima stanja ekonomije ili njegove dobi.

Izvor: Agencije