Zašto su Iran i Hezbollah oprezni kada je riječ o proširivanju obima rata sa Izraelom

Otkako se desio napad 7. oktobra, stav Irana jeste da on „nema veze sa nama“, da je Hamas djelovao nezavisno i bez upozorenja.

Zgrada koju je Izrael ciljao kada je ubijen Al-Arouri (Getty)

Urednik novina The Telegraph Paul Nuki iznio je nekoliko pitanja u svom članku:

– Da li će vođa libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah ispaliti salvu projektila na Izrael kao odmazdu za ubistvo Saleha Al-Arourija – zamjenika šefa političkog biroa Islamskog pokreta otpora (Hamas) – u utorak u južnom predgrađu Bejruta ili će čekati?

– Šta će učiniti povodom eksplozija koje su u srijedu u iranskom gradu Kermanu bačene na gomilu ljudi u blizini mjesta gdje je ukopan bivši komandant jedinice Quds Iranske revolucionarne garde Qassem Soleimani, kada je poginulo više od stotinu civila?

– Da li će se i to pripisati Izraelu? Ako hoće, može li Iran tražiti od Hezbollaha da pokrene veliki napad na Izrael?

Autor članka je rekao da iranski vrhovni vođa Ali Khamenei nije spomenuo Izrael u svom komentaru na bačene eksplozije, ali  je obećao „oštar odgovor“. Iz Nasrallahovog opreznog govora nije jasno da li će odgovor Irana biti usmjeren na Izrael i doći od strane Hezbollaha, dodao je Nuki.

Nema veze sa nama

Otkako se desio napad 7. oktobra, stav Irana jeste da on „nema veze sa nama“, da je Hamas djelovao nezavisno i bez upozorenja.

Isto se postavio i kada je riječ o napadu na Bejrut, opisujući ga kao „velik i opasan zločin o kojem ne možemo šutjeti“, ali nije uputio nikakve eksplicitne prijetnje. Rekao je samo da će Izrael „zažaliti“ ako započne rat sa Libanom te da će se Hezbollah boriti „do kraja“.

Autor članka je rekao da je od napada 7. oktobra Iran izvodio vojne vježbe kako bi se distancirao od napada. Strahuje (možda s pravom) da neki u Izraelu žele uvući Sjedinjene Američke Države u sveopći regionalni rat i ne želi mu dati dodatni izgovor za to. Također je zabrinut da je Izrael možda već odlučio da neutralizira njegov adut – Hezbollah.

Iz ovih razloga, izraelski analitičari su očekivali da će govor Nasrallaha biti „promišljen“.

Sveopći rat

Autor članka Paul Nuki vjeruje da se odgovor Hezbollaha i dalje očekuje, ali je vjerovatno da će to biti udar ograničen na neki vojni cilj. Moguće je ubijanje određene grupe izraelske vojske, što bi bilo u granicama koje se trenutno smatraju normalnim na sjevernom frontu Izraela.

S druge strane, raketni napad na Tel Aviv i ubijanje civila ubrzalo bi proširivanje izraelskog napada na Hezbollah u Libanu.

Dodao je da bilo koji izraelski napad na Hezbollah, a možda čak i na Iran, ima sljedeću logiku: izraelski gradovi na sjeveru već su evakuirani, borbe u Gazi se usporavaju, a SAD ima pomorske snage u regiji koje bi mogle priteći u pomoć ako bude potrebno, pa „zašto živjeti s Hezbollahom i isukanim mačem iznad glave kada možeš napraviti korak i bombardirati ga u njegovom vlastitom dvorištu“, kako kažu neki u izraelskoj vladi.

Međutim, Nuki vjeruje da, iako Nasrallah i njegove iranske pristalice preferiraju oprez, postoji velika opasnost da će neki od njegovih boraca djelovati sami ili da će se dosadna svakodnevna razmjena vatre pretvoriti u sveopći rat.

Završio je svoj članak riječima da Nasrallah zna da Izrael gubi međunarodnu podršku kako blijedi sjećanje na napad 7. oktobra i, također, vidi raskol u izraelskom društvu i izraelskoj politici. Ako mogne obuzdati svoje borce, sačekat će da udari na Izrael u njegovom najslabijem trenutku. Iz istog razloga, Izrael bi mogao odlučiti da sada eliminira Hezbollah.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada