Trumpov biznis prihodovao 7,8 miliona dolara iz inostranstva dok je bio predsjednik

Izvještaj je objavljen u trenutku kada Trump (77) nastoji ponovno postati predsjednikom na izborima ove godine.

Trump je vodeći kandidat za republikansku nominaciju i očekuje se da će se sučeliti s predsjednikom Joeom Bidenom u revanšu za 2020 (Reuters)

Poslovno carstvo povezano s bivšim republikanskim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom primilo je najmanje 7,8 miliona dolara inostranih plaćanja iz 20 zemalja tokom njegovog četverogodišnjeg predsjedničkog mandata u Bijeloj kući, pokazala je kongresna istraga, prenosi Hina.

Demokrati iz Nadzornog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa rekli su da je novac naveden u izvještaju na 156 stranica vjerovatno samo djelić stranih isplata Trumpu i njegovoj porodici tokom njegove administracije 2017.-2021.

“Te su zemlje trošile – često raskošno – na stanove i hotele u posjedu Donalda Trumpa – posebno obogaćujući predsjednika dok je on donosio vanjskopolitičke odluke povezane s njihovim političkim programima, s dalekosežnim posljedicama za Sjedinjene Američke Države”, navodi se u izvještaju.

Te zemlje uključuju Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Demokratsku Republiku Kongo i Maleziju.

Ispitivanje Trumpovog sukoba interesa

Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Ubrzo nakon što je izabran za predsjednika 2016, Kongres je počeo ispitivati Trumpov sukob interesa i potencijalna kršenja odredbe Ustava SAD-a o primanjima, koja, bez odobrenja Kongresa, zabranjuje prihvatanje darova od stranih država za osobe koje obnašaju savezne dužnosti.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada Trump (77) nastoji ponovno postati predsjednikom na izborima ove godine.

On je vodeći kandidat za republikansku nominaciju i očekuje se da će se sučeliti s predsjednikom Joeom Bidenom (81) u revanšu za 2020.

Pokrenuta istraga protiv Bidena

Predsjednik odbora, republikanac James Comer, odbacio je nalaze izvještaja.

“Više je od parodije da demokrati nastavljaju svoju opsjednutost bivšim predsjednikom Trumpom”, rekao je Comer u izjavi.

“Bivši predsjednik Trump ima legitimne poslove, ali Bidenovi nemaju”.

Republikanci u Zastupničkom domu bili su pokrenuli istragu o opozivu Bidena uglavnom usredotočenu na njegovog sina Huntera.

Izvor: Agencije