Šef Hezbollaha upozorio da bi Liban mogao biti ‘izložen’ novim izraelskim napadima

Nasrallah je ponovio da ubistvo zamjenika šefa Hamasa u predgrađu Bejruta ne može proći nekažnjeno.

Šef Hezbollaha Hasan Nasrallah obratio se putem televizije (Reuters)

Šef Hezbollaha Hassan Nasrallah poručio je da će Liban biti “izložen” novim izraelskim operacijama ako Hezbolah ne odgovori na ubistvo zamjenika šefa Hamasa u predgrađu Bejruta.

Saleh Al-Arouri ubijen je u utorak bespilotnom letjelicom u južnom predgrađu Bejruta što se, prema nekim analitičarima, može smatrati i porukom Hezbolahu da su njegova uporišta ranjiva.

Nasralah se obratio se putem televizije dva puta u manje od sedam dana te je poručio da Hezbollah “ne može šutiti o kršenju ovog nivoa”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“To znači da će cijeli Liban biti izložen – svi gradovi i sela”, poručio je Nasralah.

Sukobi na granici

Sukobi između Hezbollaha i izraelske vojske na izraelsko-libanskoj granici počeli su 8. oktobra, dan nakon što je Izrael pokrenuo vojnu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Nasrallah je rekao da je Hezbollah od tada izveo oko 670 operacija na libansko-izraelskoj granici, uništivši “veliki broj” izraelskih vojnih vozila i tenkova.

Također je rekao da će se izraelska vojska, ako uspije postići svoje vojne ciljeve u Gazi, usmjeriti prema Libanu.

On je u srijedu upozorio Izrael da ne širi rat, poručivši da “neće biti ograničenja” i pravila za borbu njegove grupe ako Izrael odluči pokrenuti rat protiv Libana.

“Ko pomisli na rat s nama, zažalit će“, rekao je Nasrallah.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada