Ruska izborna komisija odobrila dva kandidata protiv Putina na martovskim izborima

Ruska izborna komisija odobrila je kandidaturu prva dva kandidata koji će se takmičiti s Putinom na izborima u martu ove godine.

Ni jedan ni drugi ne predstavljaju značajan izazov za aktuelnog predsjednika Rusije, a njihove stranke u parlamentu uveliko podržavaju zakone koje podupire Putinova stranka Ujedinjena Rusija. (AP)

Ruska Centralna izborna komisija odobrila je danas kandidaturu prva dva kandidata koji će se takmičiti s predsjednikom Vladimirom Putinom na izborima u martu. Komisija je potvrdila kandidaturu Leonida Slutskog iz nacionalističke Liberalno-demokratske stranke i Vladislava Davankova iz Nove narodne stranke, javlja AP.

Ni jedan ni drugi ne predstavljaju značajan izazov za Putina, a njihove stranke u parlamentu uveliko podržavaju zakone koje podržava Putinova stranka Ujedinjena Rusija.

Kandidate mora nominovati najmanje 500 pristalica

Slucki je šef odbora za vanjske poslove savezne skupštine Ruske Federacije, donjeg doma parlamenta, i podupire vanjsku politiku Kremlja, a na posljednjim izborima na kojima se kandidovao 2018. godine dobio je manje od šest posto glasova.

Davankov je zamjenik predsjednika Državne dume, njegova stranka osnovana je 2020. godine i trenutno broji 15 zastupnika u parlamentu. Komunistička partija Rusije proglasila je Nikolaja Kharitonova svojim kandidatom, no izborna komisija ga još nije službeno registrirala, podsjeća Beta.

Kharitonov je već bio protivkandidat Putinu na izborima 2004. godine, kada je osvojio drugo mjesto. Prošlog je mjeseca izborna komisija odbacila kandidaturu Yekaterine Duntsove, političarke koja se protivi ratu u Ukrajini, navodeći greške u papirologiji, uključujući čak i pravopisne. Vrhovni sud je tada odbio Duncovu žalbu na odluku komisije.

Prema ruskom zakonu, kandidate mora nominirati najmanje 500 simpatizera i moraju prikupiti najmanje 300.000 potpisa iz 40 ili više regija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada