Pad izraelskog turizma nakon početka rata u Gazi

Turistički promet u Izraelu opao je za 76 posto prošlog oktobra zbog izbijanja rata u Pojasu Gaze i otkazivanja većine letova za i iz Tel Aviva.

Skoro prazni izraelski aerodromi nakon izbijanja rata u Gazi 7. oktobra 2023. (Anadolija)

Zvanični podaci pokazuju da je izraelski turizam u padu od početka rata u Gazi do kraja prošle godine, dok su u decembru zabilježeni najlošiji rezultati u ovom sektoru tokom 2023. godine.

Izraelsko Ministarstvo turizma objavilo je da se povećao broj turista koji su posjetili Izrael tokom 2023. u odnosu na 2022. godinu, ali da je sektor doživio pad prošlog oktobra nakon izbijanja rata u Gazi, te kako se taj pad nastavio u ostatku godine.

Tri miliona turista posjetilo je Izrael 2023. godine, što je povećanje u odnosu na 2,7 miliona turista u 2022. godini.

Turistička industrija se oporavljala od kolapsa izazvanog pandemijom korona virusa do prošlog oktobra, ali je broj stranih turista doživio nagli pad nakon operacije Potop Al-Aksa koju su pokrenule Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas.

Izrael očekivao više od 300.000 turista mjesečno

U decembru 2023. zabilježeni su najlošiji rezultati tokom 2023. godine, jer je broj turista iznosio samo 52.800, dok je Izrael očekivao više od 300.000 turista.

U izvještaju izraelskog Zavoda za statistiku navodi se da je turistički promet u Izraelu opao za 76 posto prošlog oktobra zbog izbijanja rata u Pojasu Gaze i otkazivanja većine letova za i iz Tel Aviva.

Izrael je prošlog oktobra posjetilo 89,7 hiljada turista, a većina njih je ušla u zemlju prije operacije Potop al-Aksa.

U istom periodu 2022. godine broj stranih turista u Izraelu iznosio je više od 370.000, što pokazuje koliku je štetu sektor pretrpio nakon početka rata u Gazi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada