Nakon 11 godina Oscar Pistorius na uslovnoj slobodi

Oscar Pistorius će biti podvrgnut kontroli dok mu kazna ne istekne u decembru 2029. godine.

Iako su mu amputirane potkoljenice kad je imao manje od godinu dana. Pistorius je postao svjetski poznati sportaš (Reuters)

Paraolimpijski i olimpijski sprinter Oscar Pistorius pušten je danas iz zatvora u Južnoj Africi, nakon što je odslužio devet godina zatvora zbog ubistva svoje djevojke, javile su agencije.

Bivši paraolimpijac pušten je na uslovnu slobodu gotovo 11 godina nakon ubistva Reeve Steenkamp. Pucao je u nju više puta kroz vrata kupaonice 2013. godine, a kasnije je tvrdio da je mislio da se radi o provalniku.

Pistorius je bio u zatvoru od oktobra 2014. godine, kada je prvi put osuđen.

Amputirane su mu potkoljenice kad je imao manje od godinu dana. Pistorius se kasnije oslonio na protetiku i postao svjetski poznati sportaš poznat kao “blade runner”.

Bivši sportaš je pušten iz zatvora u predgrađu glavnog grada Pretorije. Vlasti nisu otkrile ni vrijeme ni logističke detalje iz “sigurnosnih” razloga.

Strogi nadzor

Južnoafrički Odjel za zatvorske službe (DCS) saopćio je ranije kako će Pistorius biti pod nadzorom DCS-a, a bit će podvrgnut kontroli dok mu kazna ne istekne u decembru 2029. godine. Bit će mu dodijeljen službenik za praćenje, kojeg će bivši paraolimpijac morati obavještavati kada će tražiti posao ili se seliti. Kao dio uslova, Pistorius će također, morati pohađati programe o nasilju temeljenom na spolu i nastaviti s terapijskim seansama o upravljanju bijesom.

Očekuje se da će živjeti u Pretoriji.

“Baš kao i drugim osobama na uslovnoj slobodi, Pistoriusu nije dopušteno davati intervjue medijima”, stoji u saopćenju uprave.

“Činjenica da je Pistorius poznat široj javnosti ne čini ga drugačijim od ostalih zatvorenika i ne opravdava poseban tretman”, dodaje se.

Pistorius je šesterostruki paraolimpijski prvak s amputacijom obje noge, a ušao je u sportsku historiju kada je nastupio i na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu na 400 metara u konkurenciji sportaša bez invaliditeta.

U noći sa 13. na 14. februara 2013. ubio je svoju djevojku manekenku Reevu Steenkamp (29) pucajući četiri puta kroz vrata njene kuće u Pretoriji. Na sudu se branio tvrdivši kako je mislio da puca u provalnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada