Novinar Al Jazeere Samir Sassi oslobođen u Tunisu dva dana nakon hapšenja

Sassi je uhapšen u srijedu u svojoj kući.

Novinar Al Jazeere Samir Sassi, koji je u srijedu navečer uhapšen u Tunisu pušten je na slobodu (Al Jazeera)

Novinara Al Jazeere, Samira Sassija, oslobodio je sud u Tunisu nakon što je ranije ove sedmice uhapšen pod optužbom za terorizam.

Policija je prvo ušla u Sassijevu kuću kasno u srijedu navečer, pretraživši njegov komjuter i zaplijenivši mu mobitel te mobitele njegove žene i četvero djece.

U razgovoru za novinsku agenciju AFP, Sassijev advokat, Ayachi Hammami – istaknuti bivši član parlamenta i aktivist za ljudska prava, potvrdio je da je njegov klijent pušten.

Govoreći zasebno, izvor koji je upoznat s tim pitanjem sugerirao je Al Jazeeri da vlasti trenutačno ne razmatraju daljnje korake, “barem za sada”, dodali su.

Osuda nepravednog hapšenja

Odgovarajući na Sassijevo oslobađanje, Khaled Drareni, sjevernoafrički predstavnik organizacije za slobodu medija, Reporters Sans Frontieres rekao je za Al Jazeeru: “Osuđujemo neopravdano hapšenje Samira Sassija i nastavljamo pozivati vlasti Tunisa da prestanu sa svim oblicima uznemiravanja novinara.

“Po našem mišljenju, ovo posljednje hapšenje je još jedan dokaz strategije vlasti da ugrozi slobodu medija u zemlji i stvori klimu straha za novinare”, rekao je.

Kazneni progoni novinara i protivnika vlade nastavljaju se ubrzano od uvođenja Dekreta zakona 54, navodno namijenjenog borbi protiv dezinformacija na internetu. Njegove odredbe se sve više koriste za prigušivanje kritike Saiedova predsjedničkog mandata. U vrijeme pisanja teksta više od 20 novinara i aktivista čekalo je suđenje nakon što su bili optuženi za online prijestupe.

Policija je nedavno uhapsila trojicu novinara – Khalifa Guesmija s Mosaique FM-a, Chadha Hadja Mbareka i poznatog radijskog novinara Zieda el-Henija 28. decembra, optuživši ga za vrijeđanje ministra trgovine Tunisa Kalthouma Ben Rejeba, u njegovom radijskom programu Emission Impossible.

Autoritarni način razmišljanja vlasti

“Pritvaranje novinara na tako bezobziran način odražava autoritarni način razmišljanja vlasti koje prate svakoga ko izrazi svoje mišljenje”, rekao je za Al Jazeeru Mahdi Jlassi, predsjednik Nacionalnog sindikata novinara Tunisa (SNJT). “Ono što je alarmantno u slučaju Samira Sassija je da je on ispitivan 48 sati prema zakonu o terorizmu i lišen je prava na prisutnost advokata tokom ispitivanja.

“Ovo predstavlja očito kršenje uvjeta poštenog suđenja. Ovo kršenje, zajedno s nepoštivanjem procedura, prava na obranu, prava na pošteno suđenje i osiguravanja pretpostavke nevinosti … sve su to karakteristike političkih suđenja i suđenja temeljenih na iznošenju mišljenja u Tunisu više od dvije godine.”

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk rekao je prošle godine da je “duboko zabrinut” zbog gušenja medija u Tunisu, s nejasno formuliranim zakonodavstvom koje se koristi za kriminalizaciju kritike.

SNJT trenutno planira organizirati demonstracije ispred glavnog suda u Tunisu kada se el-Heni, radijski novinar, tamo pojavi u srijedu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada