Nove tajne metode izraelske vojske u bitkama u Gazi

Premda Tel Aviv ne želi javno govoriti i novim metodama u ratu, general-major Fayez Al-Duwairi rekao je Al Jazeeri da je izraelska vojska u borbu uvela dvije vrste robota.

Fayez Al-Duwairi, vojni i strateški analitičar, kaže da je Izrael u borbe u Gazi uveo robote koji nose mitraljeze, imaju senzore i kreću se neovisno (Al Jazeera)

General-major Fayez Al-Duwairi, vojni i strateški analitičar, rekao je da su tajne metode za koje izraelska okupaciona vojska tvrdi da ih je počela koristiti u borbama u gradu Khan Yunisu u južnom Pojasu Gaze, zapravo, dvije nove vrste robota.

Vojni glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je u svom dnevnom obraćanju da izraelske snage nastavljaju raditi pod zemljom u Khan Yunisu, te da će taj proces potrajati, jer je vojska počela koristiti “tajne i nove” borbene metode koje je ne želi otkrivati.

Al-Duwairi je u vojnoj analizi za Al-Jazeeru objasnio da se situacija istočno od Khan Yunisa i u samom gradu nije mnogo promijenila, ali da je glavna promjena bila u području Al-Qarare nakon operacija koje su tamo izvedene, a koje daju naznaku da će i tu situacija biti slična onoj u Juhr Al-Diku, u sjevernom Pojasu Gaze.

On je istakao da su okupacione snage prije 24 sata izvršile napade iz tri pravca na područje Al-Qarare, zapada, juga i istoka, a da nisu ostvarili stvarni vojni uspjeh, jer je otpor još uvijek u stanju da se bori i odbija napade.

On je također istakao da su područja istočno od Khan Yunisa još uvijek tvrda za ulazak okupacionih snaga, dok sjeverno od grada palestinski otpor prisiljava okupacione snage da se vrate na početne položaje nakon postizanja relativnog napretka.

Dvije vrste robota

U kontekstu svog govora o novim metodama o kojima je govorio vojni glasnogovornik okupacione vojske, Al-Duwairi je pojasnio da je vojska u borbu u Khan Yunisu uvela dvije vrste robota, od kojih jedan proizvodi zvukove slične zvucima tenkova i pucnjave, što je varka koju je otpor otkrio i na odgovarajući način na nju odgovorio.

Što se tiče druge vrste ovih robota, oni su, smatra vojni stručnjak, opasniji, jer se radi o borcima koji nose mitraljeze, imaju senzore i kreću se neovisno, shodno konfiguraciji terena i pogađaju mete. No, otpor je, kako i sam spominje, sposoban nositi se i sa ovim izazovom.

Istakao je da nema dostupnih informacija o broju ovih robota, ali su se raniji pokušaji korištenja istih u ratu suočavali s raznim problemima, od kojih je najvažniji udaljenost koju robot može preći u tunelima, a koja može dostići maksimalno 400 metara.

Izvor: Al Jazeera