McDonald's priznaje da je rat u Gazi ostavio traga na njegovo poslovanje

Veliki zapadni lanci brze hrane, među kojima su i McDonald's i Starbucks, pogođeni su kampanjom bojkota zbog podrške Izraelu.

Prošlog oktobra, izraelska franšiza McDonald'sa objavila je da je donirala hiljade besplatnih obroka pripadnicima izraelske vojske (AFP)

Izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski rekao je da je na brojnim tržištima na Bliskom istoku, kao i u drugim tržištima izvan te regije, primjetan “značajan utjecaj na poslovanje” zbog izraelskog rata u Gazi, kao i zbog onoga što je nazvao “dezinformacijama” o brendu.

Veliki zapadni lanci brze hrane, među kojima su i McDonald's i Starbucks, pogođeni su kampanjom bojkota zbog svojih stavova podrške Izraelu i sumnji u finansijske veze s tom državom.

Kempczinski je rekao da su dezinformacije o brendovima poput McDonald'sa “obeshrabrujuće i neutemeljene”.

“U svakoj zemlji u kojoj poslujemo, uključujući muslimanske zemlje, McDonald's s ponosom predstavljaju lokalni vlasnici, koji neumorno rade da služe i podržavaju svoje zajednice, pri čemu zapošljavaju hiljade svojih sugrađana”, napisao je Kempczinski u objavi na LinkedInu.

Prošlog oktobra, izraelska franšiza McDonald'sa objavila je na svojim nalozima na društvenim mrežama da je donirala hiljade besplatnih obroka pripadnicima izraelske vojske.

McDonald'sove franšize u nekim muslimanskim zemljama kasnije su izdale saopćenja u kojima se distanciraju od takvog ponašanja, što je skrenulo pažnju na polarizirane regionalne politike koje usmjeravaju globalne kompanije tokom rata.

Bojkot se proširio van arapske regije

Neki zapadni brendovi osjećaju utjecaj bojkota u Egiptu i Jordanu. Bojkot se sada proširio i u nekim zemljama izvan arapske regije, uključujući Maleziju.

McDonald's je jedan od najpoznatijih brendova na svijetu i usko je povezan sa Sjedinjenim Američkim Državama, iako je velika većina njegovih restorana u vlasništvu pojedinaca ili lokalnih kompanija, u skladu s komercijalnim franšiznim sistemima.

Prema podacima za 2022. godinu, kompanija je dala franšizu i poslovala s približno 40.275 McDonald's restorana u više od 100 zemalja.

Lanac brze hrane ostvario je ukupan godišnji prihod od 23,18 milijardi dolara u godini. Akcije kompanije su zabilježile blagi pad u poslijepodnevnom trgovanju u četvrtak.

Jedna od kompanija koje su najviše pogođene kampanjama bojkota zbog rata u Gazi je američki lanac kafeterija Starbucks, čije su dionice izgubile više od 11 milijardi dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada