Iran uhapsio više osoba koje sumnjiči za povezanost sa eksplozijama

Brojni pojedinci, koji su podržavali ovaj incident ili su povezani s njim, uhapšeni su u pet gradova u pet pokrajina, rekao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova Irana.

Gotovo 100 osoba je ubijeno u eksplozijama na ceremoniji četvrte godišnjice atentata na komandanta Kasema Solejmanija (Reuters)

Ožalošćeni građani Irana tugovali su nad ljesovima žrtava dvije smrtonosne eksplozije u zemlji, a ministar unutrašnjih poslova je rekao da su uhapšene brojne osobe osumnjičene u vezi s napadima u srijedu za koje je odgovornost preuzela Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Mnoštvo ljudi je vikalo “osveta, osveta” na snimkama državne televizije koje prikazuju sahrane u gradu Kermanu, gdje se u srijedu odvio najkrvaviji napad u Iranu od revolucije 1979. godine, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Gotovo 100 osoba je ubijeno u eksplozijama na ceremoniji četvrte godišnjice atentata na komandanta Qassema Soleimanija, ubijenog u napadu američkim dronom u Iraku 2020. godine.

Do eksplozija je došlo usred napetih odnosa u regiji, dok rat Izraela u Gazi traje skoro tri mjeseca.

ISIL preuzeo odgovornost

Ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi je za državnu televiziju rekao da su uhapšene brojne osumnjičene osobe.

“Sposobne obavještajne službe naše zemlje su pronašle dobre tragove koji se tiču elemenata uključenih u terorističke eksplozije u Kermanu i dio onih koji su imali ulogu u ovom incidentu je uhapšen”, kazao je, ali nije pružio daljnje pojedinosti.

Zamjenik ministra Majid Mirahmadi je rekao: “Brojni pojedinci, koji su podržavali ovaj incident ili su povezani s njim, uhapšeni su u pet gradova u pet pokrajina. Detalji će biti objavljeni u narednih nekoliko sati”, javila je državna novinska agencija.

Islamska država Irak i Levant je u četvrtak saopćila da su dvojica njenih pripadnika detonirali eksplozivne pojaseve među okupljenima na Soleimanijevoj komemoraciji u jugoistočnom gradu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada