Hoće li se rat u Gazi proširiti?

Postoji sve veća bojazan da će se rat u Pojasu Gaze proširiti na čitavu regiju nakon napada u Libanu i Iraku, kao i smrtonosnih eksplozija u Iranu.

Skoro tri mjeseca od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, eskalirale su tenzije u regiji (Reuters)

Postoji sve veća bojazan da će se rat koji Izrael vodi u Pojasu Gaze proširiti na čitavu regiju nakon napada u Libanu i Iraku, kao i smrtonosnih eksplozija u Iranu, iako stručnjaci kažu da je mala vjerovatnoća da u ovom trenutku dođe do šireg sukoba.

Skoro tri mjeseca od početka izraelske agresije na Pojas Gaze, eskalirale su tenzije u regiji. Izraelski napad doveo je do stradanja više od 22.000 ljudi, većinom žena i djece, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

Liban, Islamski pokret otpora Hamas i američki zvaničnik objavili su da Izrael stoji iza zračnog napada u kojem je u utorak ubijen istaknuti vođa Hamasa Salih al-Arouri (57 godina) u uporištu libanskog Hezbollaha u južnom predgrađu Bejruta.

Međutim, Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo Al-Arourija, jednog od osnivača vojnog krila Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali, ali ga je optužio da je organizirao mnoge napade.

S druge strane, Iran je u srijedu prebacio odgovornost na Izrael i Sjedinjene Američke Države za dvije eksplozije u Kermanu, u kojima je ubijeno više od 100 ljudi na godišnjicu od atentata na general-majora Qasema Soleimanija, koji se desio prije četiri godine u američkom napadu u Iraku.

Međutim, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je: “Sjedinjene Američke Države nisu ni na koji način umiješane (u dva bombaška napada), a bilo kakva suprotna izjava je smiješna”.

U međuvremenu, Irak i proiranska paravojna grupa Hashed al-Shaabi (Jedinice narodne mobilizacije) okrivile su Sjedinjene Američke Države za napad dronom u kojem je u četvrtak ubijen jedan od vojnih komandanata ove frakcije u Bagdadu.

Rat s Libanom

Salih al-Arouri je najistaknutija figura Hamasa koja je ubijena od 7. oktobra. Napad koji je doveo do njegovog ubistva bio je prvi te vrste u Bejrutu od jednomjesečnog rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine. U tom sukobu su uništeni ogromni dijelovi južnog Libana, a živote je izgubilo 1.200 Libanaca, uglavnom civila, i 160 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Ekonomija Libana je sada u rasulu, a politički ćorsokak kojem se ne nazire kraj gotovo je zaustavio međunarodnu pomoć.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari izjavio je ₋ na konferenciji za novinare u utorak ₋ nakon pogibije Al-Arourija, da su njegove snage “u pripravnosti (…) za odbranu i napad. Spremni smo za sve scenarije”.

Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je da Izrael nije preuzeo odgovornost za atentat, ali je istovremeno naglasio da to nije “napad na libansku državu” ili Hezbollah.

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio je u srijedu Izrael da ne vodi rat protiv Libana, ističući da će se Hezbollah u tom slučaju boriti ”bez ograničenja”. Izjavio je da je napad na Al-Arourija bio “ozbiljan zločin koji neće proći bez odgovora i kazne”.

Zabrinjavajući napad

U tom kontekstu, Karim Bitar, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Saint Joseph u Bejrutu, rekao je da je napad na južno predgrađe Bejruta “zabrinjavajući”.

“Čak i ako Iran, Hezbollah ili Izrael nemaju interesa za otvoreni rat, pogrešne procjene i nepromišljene odmazde mogu dovesti do toga da situacija eksplodira”, rekao je.

Amal Saad, profesorica na Univerzitetu Cardiff u Britaniji i stručnjakinja za pitanja Hezbollaha, rekla je: “Hezbollah će morati odgovoriti na način koji… upozorava Izrael da ovo ne ponavlja.”

“Ali ne može odgovoriti na način koji Izraelu ne ostavlja drugog izbora osim da pokrene sveobuhvatni rat”, dodala je, napominjući da će Hezbollah također morati pojačati sigurnost drugih zvaničnika Hamasa koji se nalaze u Bejrutu.

Maha Yahya iz Centra Carnegie za Bliski istok, rekla je: ”Ne mislim da će Hezbollah imati želju da uvuče Liban u veliki sukob konkretno u ovom trenutku, s obzirom na regionalnu situaciju.”

Regionalni sukob?

Fabrice Balanche, direktor istraživanja na Univerzitetu u Lyonu, rekao je da je mala verovatnoća za izbijanje regionalnog rata. “Iranci ne žele sukob sa Izraelom, kao ni Hezbollah, jer znaju da će biti u defanzivnom položaju”.

“Ako bi Izrael bio napadnut raketama, Amerikanci će uzvratiti”, dodao je.

Umjesto toga, Iran će vjerovatno ograničiti svoj odgovor na dalje opstruiranje pomorske trgovine u Crvenom moru, rekao je Balanche.

Jemenski Husi su izveli više od 20 napada na komercijalne brodove oko južne tačke zagušenja u Crvenom moru kod Bab al-Mandaba, što je poremetilo pomorski promet na plovnom putu kroz koji prolazi 12 posto globalne trgovine.

“Iranci moraju odgovoriti, ali ne direktno”, rekao je Balanche.

“Zatvaranje Bab al-Mandaba je veoma skupo” za one koji koriste ovu stratešku rutu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada