Američki državni sekretar ponovo na Bliskom istoku

Antony Blinken će posjetiti Izrael, pet arapskih država i Zapadnu obalu, u jeku sve većih kritika Bidenove administracije zbog rata u Gazi.

Antony Blinken će apelovati 'da se poduzmu hitne mjere kako bi se značajno povećala humanitarna pomoć' u Pojasu Gaze (Reuters)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken, koji je u četvrtak krenuo na put, posjetit će ovih dana, pored Izraela, pet arapskih država, kao i Zapadnu obalu, Tursku i Grčku tokom četvrte turneje po Bliskom istoku od početka sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa, saopćio je State Department, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Blinken će apelovati “da se poduzmu hitne mjere kako bi se značajno povećala humanitarna pomoć” u Pojasu Gaze, rekao glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima, u jeku sve većih kritika Bidenove administracije zbog rata u Gazi.

Također će razmotriti kako da se “spriječi širenje sukoba”, u vrijeme pojačane napetosti u regiji nakon ubistva visokog zvaničnika palestinskog Hamasa u Libanu i napada jemenskih pobunjenika Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Četvrta posjeta regiji

Miller je dodao da će Blinken razgovarati o ”specifičnim koracima koje strane mogu poduzeti, uključujući kako da iskoriste svoj uticaj na druge države u regiji, da se izbjegne eskalacija”.

Bit će to Blinkenova četvrta posjeta regiji od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji su izazvali izraelsko bombardiranje i kasnije kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze.

Američki državni sekretar će posjetiti Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat, dodaju agencije.

Najmanje 22.438 osoba je ubijeno, dok ih je najmanje 57.614 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra. Revidirani broj ubijenih u napadu Hamasa 7. oktobra u Izraelu sada iznosi 1.139.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada