WSJ: Washington je pripremio opcije za napad na Huse

Američka vojska je formirala grupu od deset zemalja protiv Husa, koji napadaju izraelske brodove i one koji idu ka Izraelu u Arapskom i Crvenom moru.

Kao izraz solidarnosti s narodom Gaze, Husi gađaju raketama i dronovima sve komercijalne teretne brodove u vlasništvu Izraela (AFP)

Američki list Wall Street Journal (WSJ) navodi, pozivajući se na američke zvaničnike, da je američka vojska pripremila opcije za napad na jemensku grupu Ansar Allah, poznatu i kao Husi, koja napada izraelske brodove i one koji idu ka Izraelu u Arapskom i Crvenom moru.

WSJ citira izjavu Centralne komande Sjedinjenih Američkih država (CENTCOM) da su Husi izveli 24 napada na komercijalne brodove od sredine novembra.

Kada je riječ o napadima na mete jemenskih Husa, američkih zvaničnici kažu da je jedan od glavnih izazova to što su mnogi njihovi sistemi naoružanja mobilni, prenosi list.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da Husi moraju prekinuti svoje ”destabilizirajuće” napade, obećavajući da će poduzeti mjere za odbranu slobodne plovidbe u Crvenom moru.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps također je izjavio da njegova zemlja neće oklijevati učiniti ono što je potrebno ako Husi nastave ugrožavati živote nevinih ljudi i prijetiti svjetskoj ekonomiji, kako je rekao.

‘Globalni izazov’

S druge strane, Sjedinjene Američke Države (SAD) obavijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da napadi Husa u Jemenu na komercijalne brodove ugrožavaju “prava i slobodu plovidbe” u Crvenom moru i predstavljaju “globalni izazov” koji zahtijeva “globalni odgovor”.

Chris Lu, američki predstavnik u Ujedinjenim narodima, izjavio je u svom obraćanju na prvom zvaničnom sastanku Vijeća u 2024. godini kako SAD vjeruje da je situacija u Crvenom moru dostigla ”tačku preokreta”.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin 18. decembra prošle godine najavio je formiranje pomorske operativne grupe pod nazivom “Čuvar prosperiteta” koja uključuje deset zemalja, među kojima i jednu arapsku zemlju, Bahrein, s ciljem suprotstavljanja napadima u Crvenom moru.

Kao izraz solidarnosti s narodom Gaze u borbi protiv izraelske agresije, Husi su najavili da će gađati raketama i dronovima sve komercijalne teretne brodove u vlasništvu Izraela, kojima upravljaju izraelske kompanije i koji prevoze robu u i iz Izraela.

Izvor: Agencije